Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislavský kraj

Oprava fasády požiarnej zbrojnice sa má dokončiť koncom apríla

Na snímke hasičská zbrojnica. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mesto tiež plánuje v blízkej dobe spustiť aj rekonštrukciu historických hodín.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Oprava fasády na požiarnej zbrojnici na Mladoboleslavskej ulici v Pezinku by sa mala dokončiť koncom apríla. TASR o tom informovala špecialistka pre komunikáciu mesta Pezinok Jana Hrdličková. Podotkla, že rekonštrukčné práce na požiarnej zbrojnice napredujú.

"Práce na požiarnej zbrojnici sme obnovili vo februári tohto roka, keď sme na nižšej časti budovy vymenili pôvodné drevené okná a oceľové dvere za nové drevené okná a vchodové dvere presklené izolačným dvojitým sklom spolu v hodnote takmer 22.000 eur," uviedla vedúca referátu výstavby Mestského úradu Pezinok Monika Hletková.

Priblížila, že uličná fasáda dostane pôvodnú historickú podobu a vchodové dvere a okno, ktoré plnilo v minulosti funkciu výkladu, sa nahradia oknami s pôvodným vzhľadom. Na štíte budovy majú byť osadené nové kovové písmená. "Všetky oplechovania a okrasné prvky na priečelí fasády nad rovinou strechy budú odborne rekonštruované a natrené červenou farbou podobného odtieňa," dodala Hletková. Realizované práce na fasáde v hodnote viac ako 74.000 eur sú hradené z rozpočtu mesta.

Zároveň všetky práce sú priebežne komunikované a kontrolované zo strany Mestského múzea v Pezinku a krajského pamiatkového úradu, keďže zbrojnica vrátane pozorovateľne patrí medzi pamätihodnosti mesta Pezinok a je v tesnom dotyku s mestskými hradbami, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou. Mesto tiež plánuje v blízkej dobe spustiť aj rekonštrukciu historických hodín.