Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Na Malokarpatskej vínnej ceste otvoria 169 pivníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Od dnes do soboty (24.11.) večera sa na Malokarpatskej vínnej ceste bude konať jedno z najznámejších vinárskych podujatí Deň otvorených pivníc.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Od Bratislavy, cez Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Trnavu sa v piatok (23.11.) popoludní otvorí pre milovníkov vína 169 pivníc. Do soboty (24.11.) večera sa totiž na Malokarpatskej vínnej ceste bude konať jedno z najznámejších vinárskych podujatí Deň otvorených pivníc.

Združenie Malokarpatská vínna cesta informuje, že ľudia sa prostredníctvom tohto podujatia môžu stretnúť s malokarpatskými vinármi v ich pivniciach a zhodnotiť ich celoročnú prácu vo vinici. "Vína sa budú počas dvoch dní ponúkať hlavne mladé, tohtoročné, keďže zber hrozna začal o dva týždne skôr, vína už budú mať svoj buket a popri tom stále svoju tohtoročnú sviežosť. V ponuke budú aj vína minulých ročníkov a niekde možno otvoria aj archív," spresňuje predseda Združenia Malokarpatská vínna cesta Peter Fülöp.

Začiatok vínnej cesty si môžu záujemcovia zvoliť na bratislavskom Devíne, kde môžu ochutnať hroznové, ale aj typické ríbezľové vína. Pivnice otvorí aj širšie centrum Bratislavy. Najviac historických pivníc ponúkne mesto Svätý Jur. "Ďalšie v poradí sú mestá Pezinok, Modra a Trnava, ktoré okrem starých klenbových pivníc, ponúknu aj pivnice hodné stredu Európy," tvrdí predseda združenia. Verejnosť môže na podujatí spoznať aj moderné technológie výroby vína.

Deň otvorených pivníc je aj o regionálnej gastronómii a sprievodnom programe. Z pivníc sa bude ozývať ľudová hudba, country, jazz a aj ethno rock. V tento čas budú pre účastníkov podujatia otvorené aj najväčšie stredoeurópske pivnice Hradu Červený kameň s mimoriadnym výkladom histórie pivníc. Kompletný program podujatia je na webovej stránke www.mvc.sk.