Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave sa bude diskutovať o pastorácii Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci budú hovoriť o tom, či má pastorácia Rómov na Slovensku potenciál pre sociálnu zmenu.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Pastorácia Rómov a jej prínos pre spoločnosť. Tejto téme sa bude venovať konferencia, ktorá bude v piatok (20. 9.) v Bratislave. Na podujatí predstavia výsledky práce s Rómami prostredníctvom vybraných pastoračných projektov a diskutovať budú aj tom, aký prínos má pastoračná práca s Rómami. Osobitnou časťou bude pohľad odborníkov na ich formáciu. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Podujatie otvorí predseda KBS, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a predseda Rady KBS pre Rómov a menšiny košický arcibiskup Bernard Bober. Súčasťou podujatia budú napríklad prednášky o práci na Luníku IX, v Bardejove v časti Poštárka, v Jarovniciach, Soli, Jastrabí, Hlinnom či v Lomničke, Letanovciach alebo Krížovej Vsi.

Odborníci budú hovoriť o tom, či má pastorácia Rómov na Slovensku potenciál pre sociálnu zmenu. Arne Mann z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied bude rozprávať o etnokultúrnom vývoji Rómov. Na tému vzdelanie a budovanie charakteru vystúpia Ivan Pružinec a Mária Mydliarová z Teach for Slovakia. Preberať sa bude aj pastorácia Rómov v Maďarsku či rómskych detí v centrách pre deti a rodinu.

Konferencia je podľa KBS určená odbornej i laickej verejnosti, učiteľom, sociálnym pracovníkom, misionárom, laickým dobrovoľníkom, zástupcom verejnej správy i mimovládnych organizácií.