Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislavský kraj

V Boldogu je záujem o voľby podobný tomu z prvého kola

Na snímke voliči v 2. kole volieb prezidenta SR vo volebnej miestnosti obce Boldog, v okrese Senec 6. apríla 2024. Foto: TASR - Erik Mader

V obci, v ktorej je viac ako 47 percent obyvateľov maďarskej národnosti, neznížil záujem o druhé kolo ani fakt, že priamy zástupca maďarskej komunity už nie je v hre.

Boldog 6. apríla (TASR) - V obci Boldog v okrese Senec sa intenzita príchodu voličov v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta s časom obeda o niečo znížila, záujem o voľby je však minimálne podobný ako v kole prvom pred dvoma týždňami. "Povedala by som, že záujem je rovnaký takisto, ako je rovnaký aj rytmus, v ktorom voliči prichádzajú vo väčších vlnách," uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Boldogu Noemi Pikaliová.

Po väčšom nápore ráno a v skorších predpoludňajších hodinách odhaduje, že viac voličov bude opäť prichádzať v neskoršom popoludní a podvečer po tom, čo skončia práce na záhradke. V obci, v ktorej je viac ako 47 percent obyvateľov maďarskej národnosti, neznížil záujem o druhé kolo ani fakt, že priamy zástupca maďarskej komunity už nie je v hre. "Tak, ako to registrujeme, občania maďarskej národnosti prichádzajú rovnako ako v prvom kole," dodala.

Aj starosta obce Peter Múčka je presvedčený, že účasť v druhom kole sa minimálne vyrovná tej v kole prvom. "Samozrejme, zaznamenali sme aj názory, že už to nemá význam, že je možné si vyberať už len z dvoch, no zároveň cítime podľa atmosféry v obci, že ľudia chcú prísť a spolurozhodnúť o tom, kto bude novým prezidentom," poznamenal. "Dokonca prichádzajú aj tí, ktorí sa z rôznych dôvodov nezúčastnili na prvom kole," dodal.

Voliči v Boldogu prichádzajú rozhodnutí. "Volím z presvedčenia, že je to dôležité, nielen z povinnosti," prízvukoval jeden z nich. "Priznávam, že s rovnakým záujmom, ako som volil, budem sledovať aj zverejňovanie pribežných výsledkov," dodal.

Podobne ako Boldogu má zatiaľ plynulý priebeh druhé kolo prezidentských volieb aj v ďalšej obci okresu Senec s takmer polovičným podielom obyvateľov maďarskej národnosti, v obci Tureň. "Rady sa vo volebnej miestnosti síce netvoria, no ľudia priebežne chodia od rána," uviedla predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Mária Urbanová. Záujem o druhé kolo je podľa nej veľmi podobný tomu z prvého.