Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Zakalenie vody v Bernolákove a okolí nepredstavovalo zdravotné riziko

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Potvrdila to laboratórna analýza vody, ktorú vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Problém so zakalením pitnej vody v časti mesta Senec a obciach Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji, Slovenský Grob, Chorvátsky Grob a Veľký Biel nepredstavoval pre ľudí zdravotné riziko. Potvrdila to laboratórna analýza vody, ktorú vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

"Prechodne zhoršená senzorická kvalita dodávanej vody síce nezodpovedala platnou legislatívou stanoveným senzorickým kritériám na pitnú vodu, avšak ani v prípade jej použitia/požitia nepredstavovala zdravotné ohrozenie spotrebiteľov," povedala pre TASR hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

RÚVZ Bratislava realizoval pre zakalenie pitnej vody v dotknutých obciach Bratislavského kraja monitoring kvality pitnej vody. Aj výsledky úradom vykonaných mimoriadnych odberov zo 6. a 9. augusta v Bernolákove boli vyhovujúce. Výsledky podľa Nosálovej preukázali súlad sledovaných ukazovateľov mikrobiologického i fyzikálno-chemického vyšetrenia s požiadavkami vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody.

"Možno konštatovať, že vzniknuté prechodné zhoršenie senzorických vlastností pitnej vody (zákal, farba, pach) v sledovaných lokalitách nemalo negatívny dosah na kvalitu vody v zdravotne významných ukazovateľoch, a teda ani na zdravie obyvateľstva," spresnila hovorkyňa RÚVZ Bratislava.

Na konci júla a začiatkom augusta došlo v niektorých častiach mesta Senec a obciach Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji, Slovenský Grob, Chorvátsky Grob a Veľký Biel k neočakávanému zakaleniu pitnej vody v potrubí. Niektorí obyvatelia prostredníctvom sociálnej siete vyjadrovali obavy, či je takáto voda vhodná na pitie.

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) informovala, že v 30. júla realizovala manipuláciu na verejnom vodovode, z ktorého sú pripojené uvedené obce. "Účelom bolo trvalé odstavenie potrubia DN500 vzhľadom na jeho nevyhovujúci technický stav a následné zabezpečenie dodávky vody z novovybudovaného potrubia DN1000," spresnila hovorkyňa BVS Alexandra Maszayová. Počas uzatvárania potrubia DN500 však došlo k poruche a podľa vodárni k nepredvídateľnému hydraulickému spätnému rázu, ktorý zapríčinil zmenu ustáleného prúdenia vody. "V dôsledku čoho sa zo stien potrubia uvoľnili inkrusty (vyzrážané minerálne prvky vody), najmä mangán a železo, a tie boli následne unášané v smere prúdenia vody," vysvetlila Maszayová, ako došlo k problému so zakalením vody.

BVS ubezpečovala ľudí, že zakalenie vody nie je zdraviu škodlivé a že realizovala preplachy vodovodnej siete s cieľom eliminácie zákalu. Vodárne verejnosť vyzvali, že ak by problémy s dodávkou pitnej vody pretrvávali, nech kontaktujú poruchový dispečing BVS na čísle 0800 121 333.