Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Brexit

Odklad brexitu povedie k skráteniu prechodného obdobia

Britská premiérka Theresa Mayová prichádza na mimoriadny summit EÚ v Bruseli 10. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň požiadala predsedu Európskej rady Donalda Tuska o predĺženie lehoty stanovenej v článku 50 a EÚ schválila odklad brexitu do konca októbra.

Londýn 15. apríla (TASR) - Predĺženie termínu na vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) do konca októbra 2019 zároveň skráti čas na rokovania o komplexnej obchodnej dohode počas tzv. prechodného obdobia.

Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň požiadala predsedu Európskej rady Donalda Tuska o predĺženie lehoty stanovenej v článku 50 a EÚ schválila odklad brexitu do konca októbra. To ale zároveň znamená, že sa skráti čas na rokovania o obchodnej dohode počas tzv. prechodu. Ten má trvať od vystúpenia Británie z bloku do konca roka 2020 a jeho cieľom je pomôcť firmám, aby sa pripravili na nové podmienky fungovania, keďže Británia už nebude súčasťou jednotného trhu.

Článok 126 zmluvy o odstúpení stanovuje jasný koniec obdobia prechodu, počas ktorého Spojené kráľovstvo ešte zostane v podstate členom EÚ a na jednotnom trhu, ale nebude mať zastúpenie v žiadnej z rozhodovacích inštitúcií.

Prechodné alebo tzv. implementačné obdobie začne plynúť dňom nadobudnutia platnosti brexitu a skončí sa 31. decembra 2020, uvádza sa v návrhu zmluvy. Termín ukončenia prechodného obdobia si nevybrala vláda Spojeného kráľovstva. Rozhodla o ňom Európska komisia a zhoduje sa s ukončením sedemročného finančného rámca EÚ, takže predstavuje „elegantný strih“.

Zakotvenie tohto dátumu do dohody o vystúpení Británie z bloku, ktorú už EÚ nebude znovu otvárať, však skráti čas na rokovania o obchode.

Ak k brexitu dôjde na konci októbra, pôvodne 21-mesačné prechodné obdobie sa skráti o šesť mesiacov. A ak bude brexit odložený do konca marca 2020, zostane naň len deväť mesiacov. Vzhľadom na uplynulé dva roky zložitých rozhovorov o brexite, ktoré stále nepriniesli konečný výsledok, deväť mesiacov sotva postačí na kľúčovú dohodu o obchode.

Ak by Spojené kráľovstvo chcelo predĺžiť prechodné obdobie o „jeden alebo dva roky“, muselo by sa na tom dohodnúť s EÚ najneskôr v júli 2020, štyri mesiace pred pôvodným termínom ukončenia prechodu.

V prípade, že Londýn nepožiada o predĺženie prechodného obdobia, tzv. írska poistka začne platiť od 1. januára 2021. To znamená, že Severné Írsko zostane súčasťou jednotného európskeho trhu, na rozdiel od zvyšku Spojeného kráľovstva.

„Budeme musieť rokovať rýchlejšie,“ povedal jeden z diplomatov EÚ v tejto súvislosti. Dodal, že v určitom bode bude potrebné začať riešiť tento problémom a bude to znamenať dodatočné náklady na rozvod vo výške 39 miliárd libier (45,20 miliardy eur).

Termín ukončenia prechodného obdobia by preto bolo vhodné zmeniť. Ale predĺženie tohto obdobia zároveň znamená, že v rámci viacročného finančného rámca 2014 - 2021 by Spojené kráľovstvo muselo odviesť Bruselu príspevky v štýle Nórska počas tohto času navyše.

(1 EUR = 1,1321 USD)