Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Brexit

Rokovania konzervatívcov a labouristov budú pokračovať

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka sa s vodcom opozície stretla po tom, čo poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu informovala o výsledkoch mimoriadneho summitu EÚ.

Londýn 11. apríla (TASR) - Britská konzervatívna premiérka Theresa Mayová sa vo štvrtok nakrátko stretla s vodcom opozičnej labouristickej strany Jeremym Corbynom. Obaja lídri sa dohodli, že rokovania o kompromise vo veci schválenia predbežnej dohody o odchode Británie z EÚ v britskom parlamente, ktoré obe strany vedú, budú pokračovať. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

"Jeremy Corbyn a Theresa Mayová sa dnes krátko stretli v parlamente. Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať v rozhovoroch v úsilí dosiahnuť zásadný pokrok v hľadaní kompromisného plánu," uvádza sa vo vyhlásení Labouristickej strany.

Britská premiérka sa s vodcom opozície stretla po tom, čo poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu informovala o výsledkoch mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa v stredu konal v Bruseli. Predstavitelia 27 štátov Únie na ňom súhlasili s odkladom odchodu Británie z EÚ do 31. októbra 2019 s tým, že Mayová dovtedy nájde v Dolnej snemovni dostatočnú podporu pre dohodu o brexite, ktorú jej vláda vyrokovala s Bruselom. Tú poslanci už trikrát odmietli schváliť a nesúhlasí s ňou ani časť poslancov Mayovej Konzervatívnej strany. Preto premiérka požiadala o podporu opozičných labouristov, čo je v Británii neobvyklé.