Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila

Brexit

Európska komisia: Odklad brexitu do 30. júna prináša závažné riziká

Komisia v reakcii na túto skutočnosť odporučila premiérom a prezidentom, aby sa na summite rozhodli pre kratší odklad brexitu do 23. mája, čiže do dátumu konania volieb do Európskeho parlamentu.

Experti: Do EÚ sa ešte pred brexitom presunú aktíva za bilión libier

Banky, fondy a poisťovne so sídlom v Londýne otvárajú, prípadne rozširujú, svoje centrá v EÚ s cieľom vyhnúť sa problémom potom, ako Británia EÚ opustí.

Rast objednávok na britské výrobky sa v marci spomalil

Priemysel podporili exportné objednávky, ale očakávania firiem pokiaľ ide o ich produkciu v nasledujúcich troch mesiacoch sa znížili.

Mayová požiadala o odklad brexitu do 30. júna 2019

Príslušnú žiadosť adresovala formou listu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.,aktualizované 

Fúzia bánk v Nemecku ohrozuje zisk pracovných miest po brexite

Zníženie pracovných miest pravdepodobne len ťažko nahradia pozície, ktoré budú premiestnené z Londýna.

Prepravné spoločnosti čakajú na vývoj brexitu, zvažujú aj opatrenia

Prepravná spoločnosti deklarujú, že budú vykonávať všetky aktivity, aby boli stanovené doručovacie časy dodržané.

Juncker neočakáva odklad brexitu na tohtotýždňovom summite EÚ

Predseda Európskej komisie (EK) zdôraznil, že britská premiérka Theresa Mayová zatiaľ nedosiahla dohodu o ďalšom postupe vo veci brexitu ani v rámci vlastnej vlády a parlamentu.

T. Mayová bude údajne žiadať len krátky odklad brexitu

Krátky odklad bude požadovať v liste, ktorý by mala v stredu odovzdať Európskej únii. Má tak urobiť ešte pred tohtotýždňovým summitom EÚ, ktorý sa bude konať 21. a 22. marca v Bruseli.

Pripravte sa na brexit bez dohody, odkázal Barnier

Ak chcete predĺženie, aký je jeho cieľ? Musí byť užitočný... Predĺženie znamená viac neistoty, povedal Barnier a poznamenal, že takáto neistota bude mať svoju cenu.

Taliansky premiér Conte: Akýkoľvek odklad brexitu musí byť krátky

Úrad premiérky na Downing Street 10 uviedol, že Mayová pošle list oficiálne žiadajúci odklad v utorok alebo v stredu a adresuje ho predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.,aktualizované 

Ružička: Odklad brexitu o dva roky prinúti Britov do eurovolieb

Ružička upozornil, že ide o situáciu, ktorá nie je jednoduchá pre nikoho, ani pre Brusel, ani pre Londýn.

Merkelová chce do poslednej hodiny bojovať o riadený brexit

Termín brexitu je zatiaľ stanovený na 29. mája. Britský parlament 14. marca hlasoval za to, aby vláda požiadala EÚ o jeho odklad.

Krajiny EÚ schválili núdzové opatrenia pre prípad tvdého brexitu

Ich cieľom je obmedziť najzávažnejšie škody v konkrétnych oblastiach, v ktorých by mohol tvrdý brexit spôsobiť vážne narušenie každodenného života občanom a podnikom.

Cestní dopravcovia pociťujú znepokojenie v súvislosti s brexitom

V súčasnosti ešte nie je isté, ako bude vyzerať doprava medzi členskými krajinami Únie a Britániou.

Británia dosiahla postbrexitovú obchodnú dohodu s Islandom a Nórskom

Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že sa na stretnutí lídrov EÚ tento týždeň bude snažiť o odklad tzv. brexitu, avšak akékoľvek predĺženie musí mať jednomyseľnú podporu.

Británia bude žiadať o odklad odchodu ešte pred marcovým summitom EÚ

Britský parlament minulý týždeň vo štvrtok hlasoval za to, aby vláda požiadala EÚ o odklad vystúpenia ostrovnej krajiny z Únie.

Bercow: Britská vláda nemôže dať znovu hlasovať o tej istej dohode

Zákonodarcovia odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú premiérka Mayová vyrokovala s lídrami Únie, už dvakrát - v januári a minulý utorok.

Mayová sa naďalej snaží získať podporu parlamentu. Zatiaľ bezvýsledne

Ak neuspeje do utorka, Londýn bude musieť Brusel požiadať o ďalšie odloženie termínu odchodu Británie z EÚ.

PRIESKUM: Britské domácnosti sú opatrné a strážia si výdavky

Podľa prieskumu tzv. index financií domácností, ktorý odráža ich názor na vývoj osobných financií, v prípade Británie v marci klesol na 43,3 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od februára 2018.

Írsko už získalo 5000 pracovných miest a 70 investícií

Nedávna správa inštitútu New Finance odhalila, že samotný Dublin si v dôsledku brexitu zvolilo za nové sídlo v Európskej únii (EÚ) až 100 firiem.

ANALÝZA: Tvrdý brexit môže skomplikovať cestu Škótov k nezávislosti

Na rozdiel od zvyšku Británie sa Severné Írsko a Škótsko v hlasovaní o brexite v roku 2016 vyjadrili jasne za zotrvanie v EÚ.

Predaj šampanského vlani klesol pre protesty žltých viest a brexit

Predaj šampanského vo Francúzsku a v Británii sa podieľa približne 60 % na jeho celkovom odbyte.

Liam Fox: Nie je isté, či sa bude tretíkrát hlasovať o dohode

Vodca opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn pre Sky News v nedeľu naznačil, že ak v parlamente znova neprejde dohoda o brexite, bude iniciovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

Brexit už stihol zanechať negatívne stopy na britskej ekonomike

Podnikateľská dôvera v krajine je podľa Lloyds Banking Group najhoršia za sedem rokov a firmy zaznamenali najdlhší neprerušený pokles investícií od finančnej krízy pred desaťročím.

Roaming bez poplatkov po brexite už nemusí platiť

Primárne a sekundárne právo EÚ v Británii podľa dokumentu prestane platiť od polnoci 30. marca, pokiaľ sa ratifikovanou dohodou o odchode nestanoví iný dátum.

Nemecký europoslanec: Taliansko môže hlasovať proti odkladu brexitu

Britský europoslanec Nigel Farage, dal podľa Elmara Broka najavo, že s talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim je dohodnutý na hlasovaní Ríma proti posunu termínu tzv. brexitu.

Odklad brexitu ešte viac zabrzdí firemné investície

Odklad brexitu, aj keď by sa Británia vďaka nemu zatiaľ vyhla najhoršiemu scenáru, tak nie je takou dobrou správou pre ekonomiku, ktorá v posledných štvrťrokoch zápasila o udržanie rastu.

Stúpenci brexitu sa vydali na dvojtýždňový pochod do Londýna

Skupina prevažne postarších občanov Spojeného kráľovstva sa vydala na pochod po zablatenej pobrežnej ceste z mesta Sunderland do Londýna, ktorý leží 435 kilometrov južne.

Politologička: Brexit bude mať pre spoločnosť ďalekosiahle následky

Ďalej uviedla, že počet cudzincov z východnej Európy, ktorí v Británii pracujú, sa znížil a do krajiny prichádza na sezónnu prácu stále menej ľudí.

Podľa Nemecka a Francúzska musí Británia navrhnúť jasný plán odchodu

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pred rozhodujúcim budúcotýždňovým samitom EÚ vyhlásil, že Berlín privítal stredajšie hlasovanie britského parlamentu proti brexitu bez dohody.

K. Cséfalvayová: Brexit je ako príbeh kabáta so zle zapnutým gombíkom

Britská premiérka Theresa Mayová dá na budúci týždeň tretíkrát poslancom parlamentu hlasovať o upravenej dohode o brexite, ktorú vyrokoval Londýn s Bruselom.

Mayová sa tretíkrát pokúsi poslancov presvedčiť, aby schválili dohodu

Po tom, ako britský parlament vo štvrtok odsúhlasil odklad brexitu z 29. marca na 30. júna, Mayová predloží dohodu o brexite poslancom znova. Najneskôr to musí urobiť do stredy 20. marca.

Slovákov z Británie by mohol prilákať rast miezd, voľné miesta sú

Úrady práce na Slovensku evidujú takmer 81.000 voľných pracovných miest. Ľuďom pracujúcim v zahraničí sa tak naskytá príležitosť nájsť si uplatnenie na domácom trhu práce.

Britskí poslanci odhlasovali návrh na odklad brexitu

Poslanci predtým neodhlasovali dodatok požadujúci odklad brexitu bez udania termínu, ktorý by snemovni umožnil hlasovať o viacerých možnostiach riešenia procesu odchodu Británie z EÚ.,aktualizované 

Britskí poslanci neschválili odklad brexitu pre druhé referendum

Hlasovania sa zdržala väčšina poslancov Labouristickej strany. Britský parlament v stredu odmietol brexit bez dohody, teda tvrdý brexit.

Trump kritizoval Mayovej prístup k brexitu

Pri príležitosti návštevy írskeho premiéra Lea Varadkara v Bielom dome Trump tiež britskej predsedníčke vlády vytkol, že nepočúvala jeho rady ohľadom vedenia rokovaní s EÚ.

Brexit bez dohody podľa Deloitte dlhodobo zníži slovenský HDP

Hlavným vývozným artiklom do Veľkej Británie sú osobné automobily, ropné plyny a iné plynné uhľovodíky, monitory, projektory, televízne prijímače a časti a príslušenstvo motorových vozidiel.

Tusk navrhne lídrom EÚ, aby zvážili dlhodobý odklad odchodu Británie

Nadchádzajúce rokovania premiérov a prezidentov v Bruseli považuje Tusk za vhodný priestor na konzultácie na najvyššej úrovni.

Labouristi podporia krátkodobý odklad odchodu Británie z EÚ

Predložíme pozmeňujúci návrh, aby sme zaistili, že parlament zváži odklad. Nemusí ísť nevyhnutne o dlhý odklad, hovorí tieňový minister financií labouristov John McDonnell.

Blaha: Je takmer isté, že Veľká Británia odíde z EÚ, a to bez dohody

Na margo blížiaceho sa hlasovania britského parlamentu o tom, či požiada EÚ o odklad termínu odchodu zo spoločenstva, poznamenal, že to bude požiadavka posunúť ho z 29. marca maximálne na koniec júna.