Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Konferencia August '68 privíta domácich aj zahraničných historikov

Ilustračná snímka.. Foto: TASR - Dano Veselský

Pôda konferencie bude priestorom, kde záujemcovia budú môcť získať informácie aj o súčasnom vnímaní výročia v jednotlivých národných historiografiách, ale i v rôznych krajinách Európy.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Prečo spojencov Československa v roku 1968 vystrašila snaha o socializmus s ľudskou tvárou, prečo do 15-miliónovej krajiny vpochodovalo pol milióna vojakov so 6000 tankami, či prečo sa krajina nebránila a jej vláda napokon súhlasila s okupáciou? Na tieto a ďalšie otázky poskytnú odpovede slovenskí aj zahraniční historici na dvojdňovej (20. - 21.9.) vedeckej konferencii "August '68 – Operácia Dunaj" v Bratislave. TASR o podujatí informoval historik Miroslav Londák z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), zodpovedný za prípravu programu.

"Na pôde Historického ústavu SAV sa problematike roka '68 venujeme dlhodobo. Mnohé súvislosti sú známe, no stále nachádzame v archívoch nové, a to je to zaujímavé, priam kľúčové informácie. Tým chcem povedať, že je stále potrebné sa tomuto obdobiu našich najnovších dejín starostlivo venovať," uviedol Londák, s tým, že 50. výročie roka '68 navyše láka k zamysleniu sa nad významom udalostí spojených s týmto rokom s dostatočným časovým odstupom. "Nemali totiž vplyv len na ďalší vývoj v Československu, determinovali i vývin v celom východnom bloku," dodal historik.

Pôda konferencie bude podľa neho tiež priestorom, kde záujemcovia budú môcť získať informácie aj o súčasnom vnímaní výročia v jednotlivých národných historiografiách, ale i v spoločenskom dialógu v rôznych krajinách Európy. "Na konferencii sa zúčastnia takí renomovaní odborníci, ako napríklad profesor Jacques Rupnik z Univerzity SciencesPo Paris, profesor Mark Stolarik z Kanady, no i bádatelia z Veľkej Británie, Česka, Poľska, Ruska a ďalších európskych krajín," vymenoval Londák.

Organizačne podujatie zabezpečuje nezisková organizácia Camera Obskura, pre ktorú je konferencia vyvrcholením aktivít k 50. výročiu občianskeho odporu proti okupácii ČSSR. Predseda jej správnej rady Peter Bielik pripomenul, že pre záujemcov z radov učiteľov dejepisu, občianskej náuky, historikov, vojenských expertov a novinárov je vstup voľný. Podmienkou je len registrácia prostredníctvom stránky www.cameraobskuragallery.sk.

"Na konferencii ostáva už len niekoľko voľných miest, záujemcov o účasť preto vyzývame na skorú registráciu sa prostredníctvom našej stránky," povedal pre TASR. Príležitosť vypočuť si historické fakty a zistenia o auguste 1968 z úst špičkových historikov z krajín, ktoré Československo okupovali, sa podľa Bielika už nemusí opakovať.

Miestom konania medzinárodnej konferencie "August 68 – Operácia Dunaj", nad ktorou prebral záštitu Úrad vlády SR, bude Univerzita Komenského v Bratislave.