Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

VIDEO A FOTO: Prezidenti SR a ČR pricestovali do Topoľčianok

Na archívnej snímke Miloš Zeman a Andrej Kiska. Foto: TASR - Milan Kapusta

Spoločná jazda hláv oboch štátov pripomína 100. výročie založenia Československa.

Hodonín/Topoľčianky 29. júla (TASR) – Prezidenti Slovenskej a Českej republiky Andrej Kiska a Miloš Zeman uskutočňujú v nedeľu symbolickú cestu špeciálnym vlakom z Hodonína do Topoľčianok.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiška (vľavo) a prezident Českej republiky Miloš Zeman (druhý sprava) sa stretli v Hodoníne, kde si uctili pamiatku T. G. Masaryka v nedeľu 29. júla 2018.
Foto: TASR/Vladimír Miček


Na snímke kytice kvetov, ktoré položili k soche T. G. Masaryka prezident Slovenskej republiky Andrej Kiška a prezident Českej ubliky Miloš Zeman v Hodoníne v nedeľu 29. júla 2018.
Foto: TASR/Vladimír Miček


Hodonín bol rodiskom prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a Topoľčianky sú miestom, kde mali československí prezidenti svoje letné sídlo. Vlak poháňa parný rušeň, súčasťou súpravy je historický vozeň Aza 80 vyrobený v roku 1930 pre prezidenta Masaryka.



Na snímke špeciálny vlak, ktorým absolvujú symbolickú cestu z Hodonína do Topoľčianok prezidenti Slovenskej a Českej republiky Andrej Kiska a Miloš Zeman. Vlak poháňa parný rušeň; súčasťou súpravy je historický vozeň Aza 80, vyrobený v roku 1930 pre prezidenta Masaryka. Hodonín bol rodiskom prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a Topoľčianky sú miestom, kde mali československí prezidenti svoje letné sídlo.
Foto: TASR/Vladimír Miček


V Hodoníne položili obaja prezidenti kytice k soche T. G. Masaryka. V Topoľčiankach, kam prídu približne o 16.00 h, sa prezidenti zastavia na prvorepublikovom jarmoku, navštívia Národný žrebčín a Zámok Topoľčianky. V ňom pri soche prezidenta T. G. Masaryka položia kytice a podpíšu pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR, informovala Kancelária prezidenta SR.

Na snímke špeciálny vlak, ktorým absolvujú symbolickú cestu z Hodonína do Topoľčianok prezidenti Slovenskej a Českej republiky Andrej Kiska a Miloš Zeman. Vlak poháňa parný rušeň; súčasťou súpravy je historický vozeň Aza 80, vyrobený v roku 1930 pre prezidenta Masaryka. Hodonín bol rodiskom prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a Topoľčianky sú miestom, kde mali československí prezidenti svoje letné sídlo.
Foto: TASR/Vladimír Miček


Bývalé letné sídlo prezidentov Československej republiky, zámok v Topoľčiankach, privítalo v nedeľu prezidentov Slovenskej a Českej republiky Andreja Kisku a Miloša Zemana. Do Topoľčianok pricestovali špeciálnym vlakom, ktorý poháňal parný rušeň. Súčasťou súpravy bol historický vozeň Aza 80 vyrobený v roku 1930 pre prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. "Chcem poďakovať českému prezidentovi, že sme mohli spolu absolvovať časť cesty z rodiska T. G. Masaryka do Topoľčianok, ktoré prvýkrát navštívil pred 95 rokmi," povedal Kiska.

Podľa Zemana sa stretnú obaja prezidenti ešte štyrikrát. "Čaká nás stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky na Štrbskom plese, stretneme sa vo Vladislavskej sále Pražského hradu i v Martine, pod podmienkou, že tam nebude Marian Kotleba," povedal Zeman. Posledným stretnutím bude jarná návšteva slovenského prezidenta v Lánoch, ktorá bude jeho rozlúčkovou návštevou vo funkcii prezidenta.



Prezidenti počas návštevy v Topoľčiankach položili kytice pri soche T. G. Masaryka a podpísali pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky. "Ak by sa to vtedy neudialo, dnes by Slovensko v tej forme, ako ho poznáme, neexistovalo. Pred 100 rokmi zakladatelia československého štátu Masaryk a Milan Rastislav Štefánik dovŕšili svoje úsilie o to, aby sme mali svoj štát, svoje územie a svoju štátnosť. Môžeme sa im len poďakovať za to, čo v danom období spravili, a nebolo to jednoduché," zhodnotil Kiska.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman (chrbtom vpravo) a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (chrbtom vľavo) sa klaňajú pri soche Tomáša Garrigua Masaryka na zámku v Topoľčiankach v nedeľu 29. júla 2018.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Zámok v Topoľčiankach je národnou kultúrnou pamiatkou. Ako letné sídlo prezidentov Československej republiky slúžil v rokoch 1923 až 1951. Práve Masaryk bol v Topoľčiankach častým hosťom. Prvýkrát prišiel na zámok v roku 1923 a potom ho navštevoval pravidelne každé leto až do roku 1933, neskôr mu to už nedovoľoval jeho zdravotný stav. Prvý československý prezident prijímal na zámku rôzne diplomatické návštevy a členov vlády na čele s jej predsedom. Už 19 dní po Masarykovej smrti bol odhalený pomník na lúke pod hradom Hrušov, ktorý rád navštevoval. Pomník stojí na rovnakom mieste dodnes. Socha T. G. Masaryka v životnej veľkosti zdobí vstupnú halu kaštieľa. V pôvodnom stave zostal zachovaný aj prezidentský apartmán. V pracovni je starý telefónny zoznam Prahy a stôl, za ktorým prezident úradoval.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman (tretí sprava) a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (druhý vpravo) stoja pred zámkom v Topoľčiankach v nedeľu 29. júla 2018.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Pobyty Masaryka v obci pripomína aj jeho osobný koč v Národnom žrebčíne, ktorý sa po rozsiahlej rekonštrukcii vrátil do Topoľčianok v júli minulého roka. Koč rekonštruovala poľská firma, ktorá ho vrátila do pôvodnej podoby pri zachovaní technologických postupov a materiálov, ktoré sa používali v minulosti. Zrenovované bolo aj čalúnenie a tmavomodrý zamatový tapacírung interiéru kupé, ktorým sa prezident pravidelne vozieval zo železničnej stanice v Zlatých Moravciach do Topoľčianok.  

Prezident Českej republiky Miloš Zeman (vľavo) a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (vpravo) prichádzajú na koči na zámok v Topoľčiankach v nedeľu 29. júla 2018.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Spoločná jazda hláv oboch štátov pripomína 100. výročie založenia Československa. Dátum podujatia v sebe takisto skrýva symboliku, keďže 23. júla 1923 Masaryk prvýkrát navštívil zámok v Topoľčiankach.