Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Rusíni majú výhrady k vládnemu návrhu riešenia nefunkčných obcí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Vládna novela má umožniť pričlenenie obce, ktorá po dvoch po sebe idúcich komunálnych voľbách nemá obecné zastupiteľstvo ani starostu, k susediacej obci, ktorá sa nachádza v tom istom okrese, ak s ...

Prešov 28. januára (TASR) - Výhrady k vládnemu návrhu zákona o obecnom zriadení, ktorý má riešiť problém s tzv. nefunkčnými obcami, vyjadrili zástupcovia rusínskej národnostnej menšiny na Slovensku. Vládna novela má umožniť pričlenenie obce, ktorá po dvoch po sebe idúcich komunálnych voľbách nemá obecné zastupiteľstvo ani starostu, k susediacej obci, ktorá sa nachádza v tom istom okrese, ak s tým susediaca obec súhlasí.

"Rusínski predstavitelia si uvedomujú vážnosť problematiky nefunkčných obcí a rozumejú, že toto doplnenie zákona má byť riešením situácie. No zároveň upozorňujú, že o pričlenení obce by nemali rozhodovať len úrady a taktiež by sa pri takomto vážnom kroku, ktorý znamená nezvratné vymazanie obce z mapy, malo prihliadať aj na národnostný princíp," informoval po sobotňajšom 25. zasadnutí Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS) v Prešove jeho hovorca Peter Medviď.

OSRS by preto privítal, ak by zákon obsahoval články o tom, že o pričlenení nefunkčnej obce rozhodujú jej obyvatelia miestnym referendom a následne referendom aj obyvatelia obce, do ktorej má byť pričlenená. V prípade obcí, v ktorých žijú príslušníci národnostnej menšiny, by sa nemalo prihliadať len na to, ktorá susedná obec je najbližšia, ale, ak je to možné, pričleniť obec k najbližšej obci, v ktorej taktiež žijú príslušníci tej-ktorej národnostnej menšiny.

"V prípade, že sa v zákone nebude prihliadať na národnostný princíp pri pričlenení nefunkčných obcí, má OSRS vážne obavy, že na územiach, kde sa lámu hranice osídlenia národnostnou menšinou a majoritným obyvateľstvom, môže dochádzať k necitlivému pričleňovaniu k obciam s majoritným obyvateľstvom, v ktorých už nikdy nebudú mať národnostné menšiny nad 20 percent obyvateľstva, čím menšinové obyvateľstvo stratí práva na používanie svojho jazyka v úradnom styku, vo verejnom priestore a tak ďalej," uviedol Medviď. Znamenalo by to podľa neho podporu asimilácie, s ktorou žiadna národnostná menšina nemôže súhlasiť.

Témou rokovania rusínskej platformy boli aj priority v rámci financovania kultúry národnostnej menšiny či plán osláv 100. výročia vzniku Československej republiky (ČSR), k odkazu ktorej sa Rusíni hlásia. OSRS chce v rámci tohtoročného jubilea zvyšovať informovanosť o tom, že Rusíni v 1. ČSR neboli len jednou z národnostných menšín, ktorá sa ocitla v hraniciach novovzniknutého štátu. Politická reprezentácia Rusínov sama usilovala o pripojenie rusínskych území k ČSR spolu s vydobytím si osobitých politických práv pre svoje územia.

"Napriek tomu, že podmienky autonómie zakotvené v mierovej dohode neboli Rusínom v 1. ČSR splnené, predsa len mali Rusíni svojho vlastného guvernéra pre Podkarpatskú Rus, politickú reprezentáciu a prísľub naplnenia autonómie. Rusíni tak boli spolu bratskými národmi Čechov a Slovákov štátotvorným národom," uviedol Medviď.

Na stretnutí bolo predstavené logo, ktoré bude tento rok sprevádzať rusínske aktivity pripomínajúce si okrúhle výročie. Základnou myšlienkou, z ktorej logo vychádza, sú písmená ČSR, pričom neoznačujú len Československú republiku, no aj štát Čechov, Slovákov a Rusínov.

Medzi plánované aktivity organizácií a inštitúcií, ktoré sú členmi rusínskej platformy, patrí zorganizovanie vedeckej konferencie o Rusínoch a 1. ČSR či premietanie dokumentárneho filmu "V osídlach veľmocí - Zápas podkarpatských Rusínov o miesto v rodine európskych národov". Ako poznamenal predseda OSRS Ján Lipinský, v tomto roku bude mať premiéru aj dokumentárny film o maliaroch uznávanej Podkarpatskej školy maľovania, aby sa do povedomia dostalo to, že Rusíni boli neoceniteľným prínosom pre Československo aj v kultúrnej oblasti.