Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Udalosti vzniku ČSR mapuje aj výstava Štátnej vedeckej knižnice

Vernisáž výstavy Od vojnového požiaru k spoločnému štátu Čechov a Slovákov pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa v Kultúrno-vzdelávacom centre ŠVK v Košiciach 19. septembra 2018. Foto: TASR – František Iván

Rôzne ukážky približujú dobu, keď sa začínal život nového spoločného demokratického štátu Čechov a Slovákov.

Košice 19. septembra (TASR) – Dejinné udalosti vo svete i doma, ktoré viedli k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov, zrod Československej republiky i udalosti bezprostredne po jej vzniku približuje výstava s názvom Od vojnového požiaru k spoločnému štátu Čechov a Slovákov. Vernisáž výstavy sa pri príležitostiach 100. výročia vzniku Československa a Dní českej kultúry 2018 uskutočnila v stredu v Kultúrno-vzdelávacom centre Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Košiciach.

„Prvá časť výstavy je historická, v podstate ide o prehľad od vypuknutia prvej svetovej vojny po vznik Československa a udalosti krátko potom. Ďalšiu časť tvoria noviny a časopisy, ktoré vychádzali už v novom Československu. Sú tu aj úradné noviny z 1. januára 1919,“ povedala pre TASR autorka výstavy Daniela Slezáková zo ŠVK v Košiciach.

Ako dodala, rôzne ukážky približujú dobu, keď sa začínal život nového spoločného demokratického štátu Čechov a Slovákov. Podľa jej slov výstava prinesie nové poznatky žiakom aj dospelým.

Spolu 17 výstavných panelov okrem iného obsahuje kópie dobových fotografií, rezolúcie, texty verejných prejavov, významné dohody, korešpondenciu, pečate, ukážky tlače vychádzajúcej pre Čechov a Slovákov v zahraničí i odraz týchto dejinných udalostí v umeleckej tvorbe. „Výstava mapuje historické okolnosti a ukazuje aj určitý regionálny vzťah k danej téme. Je zostavená prehľadne, inštruktívne a s veľkou erudíciou,“ uviedla pre TASR predsedníčka Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová.

Výstava zložená z fondu ŠVK v Košiciach potrvá do 9. novembra.