Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

V Madride si pripomenú 100 rokov od vzniku Československa filmami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Cyklus predstaví celkovo desať filmov z rôznych období, otvorí ho koprodukčný česko-slovensko-rakúsky film Želary (2003) režiséra Ondřeja Trojana.

Bratislava 4. septembra (TASR) - V madridskom kine Cine Doré sa vo štvrtok 6. septembra začne podujatie Česko - slovenské storočie, ktoré pri príležitosti 100. výročia Československa priblíži španielskemu publiku kinematografiu oboch krajín. "Uvedené budú filmy zo zlatého fondu českej i slovenskej kinematografie aj súčasné diela," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Cyklus predstaví celkovo desať filmov z rôznych období, otvorí ho koprodukčný česko-slovensko-rakúsky film Želary (2003) režiséra Ondřeja Trojana. Film je adaptáciou novely Květy Legátovej Jozova Hanule a odohráva sa v čase totalitných režimov nacizmu a neskôr socializmu. Prostredníctvom príbehu študentky medicíny, ktorá sa pred gestapom schová do zabudnutej pohraničnej dedinky Želary, kde ešte prežívajú čisté medziľudské vzťahy a tradičné zvyky, rozpráva o ľudskej duši, šťastí, prianiach a skutočných hodnotách.

Slovenskú kinematografiu bude reprezentovať i film Martina Šulíka Všetko čo mám rád (1992), komorný poetický príbeh muža v strednom veku, ktorý sa pokúša o zásadnú zmenu vo svojom nerozhodnom a letargickom živote, ale aj netradičným spôsobom nakrútený animovaný koprodukčný film Tomáša Luňáka Alois Nebel (2011) o samotárskom výpravcovi. Z dokumentárnej tvorby sa španielskym divákom predstavia filmy Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka o vzťahu občana a moci a rôznych podobách porušovania ľudských práv v Československu v rokoch 1945 až 1989, Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského o láske medzi nevidomými ľuďmi a Sila ľudskosti - Nicholas Winton (2002) Mateja Mináča o záchrancovi židovských detí počas nacistickej okupácie Československa. "Režisér svoj film osobne uvedie za účasti veľvyslancov SR a ČR v Španielsku a zúčastní sa aj na besede v židovskom kultúrnom centre Sefarat Israel v Madride," dodala Nôtová. V programe prehliadky tiež figurujú české filmy Bílá nemoc (1937) Huga Hassa, Erotikon (1929) Gustava Machatého, Vrchní, prchni! (1980) Ladislava Smoljaka a Obecná škola (1991) Jana Svěráka.

Prehliadka potrvá do 29. septembra. Koná sa v priestoroch Cine Doré, jedného z najstarších kín v Španielsku.