Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kôrovec ničí smrekové lesy aj v Nemecku, škody sú miliardové

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Drevo zo smrekov, ktoré rástli 60 až 100 rokov, sa teraz predáva lacno, len ako palivové. Ešte začiatkom tohto roku sa predával jeho kubík po 90 až 100 eur.

Hagen 2. októbra (TASR) - Cena smrekového dreva v Nemecku prudko klesá. Milióny stromov totiž zničil kôrovec. A koniec kalamity je v nedohľadne.

Podľa aktuálneho odhadu spolkového ministerstva životného prostredia len v spolkovej krajine Severné Porýnie–Vestfálsko poškodil chrobák asi dva milióny stromov. To predstavuje objem 2,1 milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Ešte pred pár mesiacmi bol odhad škôd odborníkmi o polovicu menší.

Majitelia lesov v celom Nemecku sa sťažujú na kalamitu, ktorá im prinesie stratu niekoľko miliárd eur. Porasty im navyše poškodilo aj tohtoročné silné sucho a následné ničivé búrky.

Drevo zo smrekov, ktoré rástli 60 až 100 rokov, sa teraz predáva lacno, len ako palivové. Ešte začiatkom tohto roku sa predával jeho kubík po 90 až 100 eur.

Smrekovina sa používa najmä v stavebníctve, na výrobu nábytku, prepraviek na ovocie a zeleninu a na parkety. V dôsledku kalamity jej bude podľa odborníkov o pár rokov nedostatok.

Ak nebude nadchádzajúca zima poriadne tuhá, kôrovce sa nezaryjú hlboko de zeme. Na jar sa na stromy vrhne ich nová silná generácia.

Odborníci usudzujú, že zmena lesných porastov je nevyhnutná. Smrek sa dlhý čas pokladal za výnosnú drevinu, ale situácia sa vyvíja tak, že sa jeho éra v strednej Európe chýli ku koncu. Bude musieť uvoľniť miesto pre druhy stromov, ktoré dokážu znášať otepľovanie klímy.