Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Akčný plán podporil v okrese Košice-okolie vznik 959 pracovných miest

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši v rozhovore s novinármi pred výjazdovým rokovaním vlády v Giraltovciach v okrese Svidník 17. septembra 2019. Foto: TASR Roman Hanc

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pripomenul, že od jeho zvolenia za predsedu vlády zasadala vládu dokopy 77-krát, z toho 30-krát v regiónoch.

Čaňa 18. septembra (TASR) – V rámci akčného rozvojového plánu pre okres Košice-okolie sa v ňom od októbra 2018 vytvorilo 959 nových pracovných miest. Zároveň došlo k zníženiu evidovanej nezamestnanosti v okrese na 9,21 percenta. Keďže cieľom akčného plánu (AP) bolo vytvoriť 822 pracovných miest do roku 2022, podarilo sa ho splniť v predstihu. Na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Čani (okr. Košice-okolie) o tom informoval vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) (Smer-SD).

„Pre okres Košice-okolie bol AP schválený 3. októbra 2018 v Ploskom. Na rozdiel od všetkých ostatných okresov, ktorým boli schvaľované od roku 2016, tento začal plniť AP najrýchlejšie zo všetkých okresov. Za prvý rok fungovania má aj najlepšie výsledky," povedal Raši s tým, že z predpokladanej alokácie 69 miliónov eur, ktoré má tento okres preinvestovať z eurofondov v rokoch 2018 až 2002, sú zazmluvnené projekty v hodnote 21 miliónov eur. Označil to za „veľmi raketový štart“.



Regionálny príspevok určený na roky 2018 - 2019 predstavoval sumu viac ako 1,5 milióna eur. Doposiaľ bolo schválených 35 projektov, čo predstavuje jeho 83-percentné plnenie. „Ambíciou pri schvaľovaní AP bolo, aby sa nezamestnanosť z úrovne 11 a pol percenta dostala pod desať percent. To malo byť dosiahnuté do roku 2022, ale k dnešnému dňu je nezamestnanosť v okrese 9,21 percenta. Je to zaujímavé, pretože kým na Slovensku klesla za rok nezamestnanosť o 0,9 percenta, práve tu klesla viac ako o 2,2 percenta," spresnil vicepremiér.

Podľa jeho slov množstvo subjektov vytváralo menší počet pracovných miest, čo znamená aj väčšiu stabilitu ich zachovania. „Z tých 959 vzniklo 500 pracovných miest podporením firiem, podnikateľov a obcí. Približne 400 ich vzniklo tak, že boli podporení mladí uchádzači žijúci v tomto najmenej rozvinutom okrese,“ dodal. Uviedol, že nové pracovné miesta vznikali diverzifikovane.

Do regiónu by podľa vlani schváleného AP mali do roku 2022 putovať investície vo výške viac ako 71 miliónov eur. Z toho predpokladané krytie z programov spolufinancovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) predstavuje 66,7 milióna eur a regionálny príspevok sumu 4,75 milióna eur.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pripomenul, že od jeho zvolenia za predsedu vlády zasadala vládu dokopy 77-krát, z toho 30-krát v regiónoch. Pripomenul, že popri výjazdových rokovaniach vlády spolu s vybranými ministrami ešte absolvuje výjazdové rokovania predsedu vlády, a to aj do iných regiónov Slovenska. „Tie problémy, ktoré potrebujú ľudia riešiť, sa nedotýkajú len menej rozvinutých okresov, ale aj tých rozvinutejších častí Slovenska,“ povedal po rokovaní vlády v Čani.