Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Americký súd schválil konkurzný plán Takata

Logo spoločnosti Takata. Foto: TASR/AP

Takata a jeho americká dcéra TK Holdings vlani ohlásili bankrot v dôsledku najväčšej zvolávacej akcie v histórii automobilového priemyslu.

Wilmington 18. februára (TASR) - Americký súd schválil konkurzný plán tamojšieho zastúpenia japonského výrobcu airbagov Takata. Rozhodnutie otvorilo cestu pre predaj aktív Takata vo výške 1,6 miliardy USD (1,28 miliardy eur) a odškodnenie niektorých obetí smrteľných airbagov.

Takata a jeho americká dcéra TK Holdings vlani ohlásili bankrot v dôsledku najväčšej zvolávacej akcie v histórii automobilového priemyslu. Pre výrobnú chybu sa totiž airbagy nafukujú príliš veľkou silou a do kabíny môžu vymrštiť kovové a plastové úlomky. Airbagy sa spájajú so stovkami zranení a minimálne 22 úmrtiami.

"Potešilo nás, že sudca Brendan Shannon schválil to, čo považujeme za čestné riešenie pre súčasné a budúce obete airbagov Takata, ktoré umožní obetiam pohnúť sa v ich životoch ďalej," píše vo vyhlásení právnická spoločnosť Motley Rice, ktorá zastupuje desiatky zranených vodičov.

Súčasťou plánu reorganizácie TK Holdings budú aj peniaze od automobiliek určené na kompenzácie pre zranených. Americká vláda do 26. marca dokončí preverovanie plánovaného predaja podnikania TK Holdings mimo airbagov. Tieto oblasti kúpi spoločnosť Key Safety Systems, dcéra čínskej firmy Ningo Joyson Eletric.