Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Briti produkujú stále menej áut, nie je dopyt

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Automobilový sektor v Británii je vysoko závislý od exportu a situácia na svetových trhoch mu nepraje.

Londýn 29. augusta (TASR) - Produkcia áut v Británii pokračovala v poklese aj v júli, už 14. mesiac po sebe. V minulom mesiaci dosiahol pokles viac než 10 %, pričom výrobu najviac ovplyvnil pokles dopytu v zahraničí. Uviedlo to britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

V júli vyrobili v Británii 108.239 áut, čo medziročne predstavuje pokles o 10,6 %. Dôvodom bol najmä pokles dopytu na kľúčových európskych a ázijských trhoch.

Export klesol v porovnaní s júlom minulého roka o 14,6 %. Napriek tomu aj v danom mesiaci až osem z 10 áut sa z Británie vyviezlo na zahraničné trhy.

K zmierneniu celkového poklesu produkcie prispel domáci trh, kde dopyt vzrástol o 10,2 %. Vývoj na domácom trhu však ovplyvnil najmä fakt, že v júli 2018 sa pre jednorazové faktory produkcia pre domáci trh prepadla o vyše 35 %.

Od začiatku roka vyrobili v Británii takmer 774,760 áut. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o 18,9 %.

Ako povedal šéf SMMT Mike Hawes, ďalší mesiac poklesu produkcie vyvoláva "vážne znepokojenie". Automobilový sektor v Británii je vysoko závislý od exportu a situácia na svetových trhoch mu nepraje. Faktorov, ktoré pôsobia proti automobilovému sektoru, je viacero - eskalujúce obchodné spory, slabnúci dopyt a výrazné technologické zmeny v súčasnom období.

Podľa Hawesa Británia nevyhnutne potrebuje odchod z Európskej únie s dohodou. Takýto vývoj upokojí situáciu, zvýši objem investícií a umožní britskému automobilovému sektoru udržať si konkurencieschopnosť.