Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Banky by farmárom mali predĺžiť splatnosť pohľadávok do 30. septembra

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vyplýva to z materiálu Návrh na zabezpečenie spolupráce v oblasti udržania finančnej stability agrosektora z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Finančné inštitúcie - banky a leasingové spoločnosti - by farmárom mali predĺžiť splatnosť pohľadávok do konca septembra. Vyplýva to z materiálu Návrh na zabezpečenie spolupráce v oblasti udržania finančnej stability agrosektora z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Agrorezort pristupuje k vymedzeniu všeobecného rámca spolupráce potrebnej pre účely udržania finančnej stabilizácie agrosektora, a to tak, aby finančné prostriedky poskytnuté žiadateľom priamych platieb - poľnohospodárom - zo strany bánk alebo leasingových spoločností mali predlženú dobu ich splatnosti do termínu 30. septembra predstavujúceho konečný termín ich vyplácania.

"Je nevyhnutné, aby ministerstvo vyzvalo na spoluprácu zástupcov právnických osôb podnikajúcich v oblasti bankovníctva a v oblasti dlhodobého prenájmu majetku a minimalizovalo potenciálne riziko spočívajúce v destabilizácii agrosektora v kontexte platobnej schopnosti žiadateľov priamych platieb," dodalo MPRV.