Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ryanair aktivoval krízové plány na obmedzenie britských akcionárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britskí akcionári majú v rukách 20-percentný podiel. Očakáva však, že polovica z nich podnikne kroky a zabezpečí si domicil v EÚ v prípade tvrdého brexitu.

Dublin 11. marca (TASR) - Írska letecká spoločnosť Ryanair aktivovala krízové plány. Týkajú sa obmedzenia hlasovacích práv britských akcionárov, ak Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody o budúcich vzťahoch. Alebo, ak vystúpi z colnej únie aj z jednotného trhu v prípade tzv. tvrdého brexitu.

Ryanair už minulý rok upozornil, že bude musieť obmedziť práva akcionárom v Spojenom kráľovstve, ak prestanú byť občanmi členského štátu EÚ, aby zabezpečil, že väčšinoví vlastníci aerolínií budú z Únie tak, ako to požadujú zákony o licenciách a letoch.

Predstavenstvo írskych aerolínií prijalo v piatok niekoľko uznesení, ktoré nadobudnú účinnosť vtedy, ak sa britskí občania stanú štátnymi príslušníkmi krajiny mimo EÚ. Uviedla najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe vo svojom vyhlásení.

V tomto prípade dostanú britskí akcionári oznámenie o obmedzeniach a nebudú sa môcť zúčastňovať, rečniť ani hlasovať na žiadnom Valnom zhromaždení spoločnosti.

"Tieto uznesenia zostanú platné dovtedy, kým správna rada nerozhodne, že pokiaľ ide o vlastníctvo a kontrolu spoločnosti už neexistujú žiadne riziká z hľadiska licencie podľa pravidiel EÚ," oznámil Ryanair.

Finančný riaditeľ spoločnosti Ryanair Neil Sorohan minulý mesiac povedal, že akcionári z EÚ vlastnia 55 % akcií. Britskí akcionári majú v rukách 20-percentný podiel. Očakáva však, že polovica z nich podnikne kroky a zabezpečí si domov v EÚ v prípade tvrdého brexitu.

Riaditeľ aerolínií Michael O'Leary tiež minulý mesiac povedal, že dopravca by sa mohol pokúsiť o spätné odkúpenie akcií v prípade brexitu bez dohody. Britskí akcionári sa tak budú môcť zbaviť svojich akcií a vyhnúť sa obmedzeniam.