Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Britská vláda pripravuje svoj prvý rozpočet po brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Británia a EÚ stále rokujú až do poslednej chvíle o podmienkach tzv. rozvodu s cieľom zabezpečiť dohodu pred dvojdňovým samitom lídrov EÚ, ktorý sa začína v Bruseli vo štvrtok 17. októbra.

Londýn 14. októbra (TASR) - Britská vláda pripravuje svoj prvý rozpočet po brexite. Plánuje ho predstaviť 6. novembra, teda týždeň po tom, ako by podľa očakávania mala opustiť Európsku úniu (EÚ). Oznámil to v pondelok britský minister financií Sajid Javid.

„Bude to prvý rozpočet po odchode z EÚ,“ uviedol Javid vo svojom vyhlásení. „Stanoví náš plán na formovanie hospodárstva pre budúcnosť a spustenie našej revolúcie v oblasti infraštruktúry,“ povedal minister, podľa ktorého je to „správny a zodpovedný krok“.

Británia a EÚ stále rokujú až do poslednej chvíle o podmienkach tzv. rozvodu s cieľom zabezpečiť dohodu pred dvojdňovým samitom lídrov EÚ, ktorý sa začína v Bruseli vo štvrtok 17. októbra.

Premiér Boris Johnson trvá na tom, že Británia opustí blok podľa plánu 31. októbra, a to aj bez dohody. Britskí poslanci však minulý mesiac schválili zákon, ktorý ho núti, aby požiadal o predĺženie termínu brexitu, ak do konca samitu nedosiahne žiadnu dohodu s EÚ. A stále zostáva nejasné, ako bude Johnson postupovať v takejto situácii.

Javid medzitým pripravuje rozpočet, svoj prvý vo funkcii ministra financií. Analytici očakávajú, že bude postavený na jeho návrhoch týkajúcich sa infraštruktúry, ktoré predložil minulý mesiac, vrátane nemocníc a železníc.

Ale Jon Trickett, hovorca opozičnej Labouristickej strany, je skeptický, pokiaľ ide o termín na zverejnenie rozpočtu. Opozičné strany totiž hrozia odvolaním vlády aj samotného Johnsona v prípade brexitu bez dohody a chcú presadiť rýchle predčasné voľby.

„Bol by som prekvapený, keby v tom čase mali rozpočet, pretože netušia, či ich návrh brexitu prejde v Dolnej snemovni alebo nie,“ povedal pre BBC Radio.