Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dánsko otvorilo najväčší škandinávsky veterný park na mori

Veterné turbíny, ilustračné foto. Foto: TASR/SINC

Veterný park leží v Severnom mori pri západnom pobreží Dánska a pozostáva zo 49 veterných turbín. Od pevniny je vzdialený 25 až 40 kilometrov.

Kodaň 23. augusta (TASR) - Dánsky korunný princ Frederik vo štvrtok (22. 8.) oficiálne otvoril najväčší škandinávsky veterný park na mori. Projekt Horns Rev 3 bude schopný dodávať energiu viac než 420.000 domácnostiam, uviedla agentúra DPA.

Veterný park leží v Severnom mori pri západnom pobreží Dánska a pozostáva zo 49 veterných turbín. Od pevniny je vzdialený 25 až 40 kilometrov.

"Horns Rev 3 je najväčšou veternou farmou na mori v oblasti Škandinávie a potvrdzuje naše odhodlanie pokračovať v procese transformácie na obnoviteľný energetický systém," povedal po otvorení veterného parku Magnus Hall, výkonný riaditeľ švédskej spoločnosti Vattenfall, ktorá projekt vlastní. Na slávnostnom otvorení veterného parku, ktoré sa uskutočnilo v dánskom prístave Hvide Sande, sa zúčastnila aj premiérka Mette Frederiksenová a šéf správnej rady firmy Vattenfall Lars Nordström.

Inštalovaná kapacita veterného parku dosahuje 407 megawattov. Súčasnú produkciu elektrickej energie z vetra v Dánsku tak umožní zvýšiť o 12 %, dodali zástupcovia Vattenfallu.

Projekt Horns Rev 3 začal už v decembri minulého roka prostredníctvom prvých turbín dodávať domácnostiam elektrickú energiu. Celkovo by mal zásobovať elektrinou 425.000 domácností. Dánsko si práve od projektov ako Horns Rev 3 sľubuje splnenie klimatického cieľa, ktorým je zníženie emisií do roku 2030 o 70 %.