Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôsledky amerických sankcií na Huawei nie sú také, aké očakávali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia čínskej spoločnosti sa skomplikovala v polovici mája, keď americké ministerstvo obchodu zaradilo Huawei na takzvaný čierny zoznam.

Peking 23. augusta (TASR) - Čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei Technologies uviedla, že dôsledky amerických obmedzení na jej biznis sú predbežne miernejšie, než sa pôvodne očakávalo a je "v plnej miere pripravená" fungovať aj s americkými sankciami.

Situácia čínskej spoločnosti sa skomplikovala v polovici mája, keď americké ministerstvo obchodu zaradilo Huawei na takzvaný čierny zoznam, čo firme sťažuje prístup ku komponentom a technológiám od amerických firiem, uviedla agentúra Reuters. Zaradenie na zoznam znamená, že americké spoločnosti musia v prípade predaja svojich produktov takejto firme žiadať Washington o povolenie.

Vo svojom prvom odhade vplyvu spomínaných sankcií zakladateľ a šéf Huawei Žen Čeng-fej v júni uviedol, že obchodné obmedzenia USA znížia tohtoročné a budúcoročné tržby firmy zhruba o 30 miliárd USD (27,07 miliardy eur). Po dvoch mesiacoch sa ukazuje, že celoročný vplyv bude miernejší.

"Zdá sa, že to bude menej, než je pôvodne uvádzaná suma, musíme však počkať do konečných výsledkov v marci," povedal v piatok podpredseda predstavenstva Huawei Eric Xu.

Washington tento týždeň oznámil, že Huawei bude môcť obchodovať s americkými firmami ďalších 90 dní. Pôvodne bola výnimka zo zákazu stanovená len do 19. augusta. Popritom však USA na čierny zoznam zaradili ďalších viac než 40 pobočiek čínskej spoločnosti.

(1 EUR = 1,1083 USD)