Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Draghi si veľa sľubuje od technológie blockchainu

Na archívnej snímke Mario Draghi Foto: TASR/AP

Blockchain je decentralizovaná databáza, ktorá uchováva transakcie uskutočnené užívateľmi.

Frankfurt nad Mohanom 13. februára (TASR) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi veľa očakáva od technológie blockchainu. Táto technológia, ktorá je v pozadí mnohých kryptomien, je "skutočne sľubná", uviedol Draghi vo videorozhovore zverejnenom na stránke ECB. Napríklad umožňuje rýchle a automatické vyrovnanie transakcií a môže ekonomike priniesť mnoho výhod.

Podľa Draghiho však táto technológia ešte nie je dostatočne bezpečná, aby ju mohli používať centrálne banky. Preto je potrebný ďalší výskum, ECB v tejto oblasti už spolupracuje v japonskou centrálnou bankou (BoJ). "Sme veľmi optimistickí a veríme, že technológia blockchainu bude v budúcnosti veľmi prospešná."

Blockchain je decentralizovaná databáza, ktorá uchováva transakcie uskutočnené užívateľmi. Je aj základom najznámejšej digitálnej meny, bitcoinu.

Draghi však radí, aby boli spotrebitelia pri investíciách do bitcoinu opatrní. Jeho kurz je napríklad výrazne volatilný. ECB sa zároveň nepovažuje za oprávnenú regulovať ho ani zakazovať.