Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ECB uvažuje o možnosti dlhodobých lacných úverov pre banky

Benoit Coeure, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Coeuré uviedol, že terajšie spomalenie ekonomiky eurozóny je výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo.

New York 15. februára (TASR) - Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeuré uviedol, že v rámci ECB sa uvažuje o možnosti ďalších viacročných lacných úverov pre banky. Finančné inštitúty v niektorých krajinách by mohli mať problémy s financovaním, keď na budúci rok budú musieť splatiť predchádzajúce úvery.

Banky v Taliansku a predovšetkým v ďalších južných európskych krajinách môžu mať problémy s financovaním, keď sa bude v roku 2020 blížiť dátum splatenia úverov poskytnutých v rámci programu cielených dlhodobejších refinančných operácií (TLTRO).

Coeuré v New Yorku povedal, že ECB možno spustí nové TLTRO. Dodal však, že program by mal slúžiť ako "účel". Tým zrejme myslel, že cieľom programu by mala byť skôr podpora rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu než len pomoc komerčným bankám: "Je možné, že budeme o tom diskutovať. Chceme si však byť istí, že bude mať účel." Dodal, že zrejme existuje priestor na ďalší program TLTRO.

Coeuré tiež uviedol, že terajšie spomalenie ekonomiky eurozóny je výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo. To tiež signalizuje, že vývoj inflácie zrejme bude slabší.

Rada guvernérov ECB sa najbližšie stretne 7. marca. Vo všeobecnosti sa očakáva, že ECB zníži svoje rastové a inflačné prognózy.