Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

EK je ochotná akceptovať taliansky deficit na úrovni 1,95 % HDP

Na archívnej snímke dolná komora talianskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Talianski politici sa v posledných týždňoch začali vyjadrovať zmierlivejšie a ukázali ochotu znížiť plánovaný schodok.

Miláno 11. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) je ochotná akceptovať zvýšenie talianskeho rozpočtového deficitu na 1,95 % hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku, uviedol taliansky denník La Repubblica.

EK odmietla rozpočtový návrh talianskej vlády, ktorý počítal s nárastom schodku na 2,4 % HDP z 1,8 % HDP v tomto roku. Komisia upozornila, že Rím tým porušil svoj sľub znížiť nové pôžičky, a že rozpočet nepovedie k zníženiu vysokého verejného dlhu.

Taliansky minister financií Giovanni Tria tlačí na vládu, aby plánovaný deficit znížila na 2 % HDP. Týmto spôsobom sa snaží nájsť kompromis s Bruselom a vyhnúť sa disciplinárnemu konaniu pre nadmerný deficit, dodal denník La Repubblica.

Talianski politici sa v posledných týždňoch začali vyjadrovať zmierlivejšie a ukázali ochotu znížiť plánovaný schodok. Zatiaľ však nie je jasné o koľko.

Taliansky premiér Giuseppe Conte sa v stredu (12. 12.) stretne s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom a bude sa snažiť o to, aby sa Taliansko vyhlo disciplinárnemu konaniu, ktoré by spôsobilo, že štátne dlhopisy zostanú pod tlakom, a mohlo by nakoniec viesť až pokutám, obmedzeniu eurofondov a ďalším finančným sankciám.