Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

EÚ predstaví vyšší rozpočet na rok 2013, ako pôvodne plánovala

Foto: TASR/AP

Podľa informácií zo zdrojov, ktoré sa denníku podarilo získať ešte pred vystúpením komisára Lewandovského, rozpočet EÚ na rok 2013 počíta s príjmami aj výdavkami na úrovni 138 miliárd eur.

Brusel 25. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes poobede prostredníctvom komisára EÚ pre rozpočet Janusza Lewandovského predstaví rozpočet únie na rok 2013. Podľa európskeho internetového denníka EUobsever bude vyšší o 6,8 % oproti pôvodným predpokladom.

Podľa informácií zo zdrojov, ktoré sa denníku podarilo získať ešte pred vystúpením komisára Lewandovského, rozpočet EÚ na rok 2013 počíta s príjmami aj výdavkami na úrovni 138 miliárd eur. To je navýšenie o 6,8 % oproti pôvodným plánom.

Podľa denníka komisia toto navýšenie zdôvodňuje dodatočnými nákladmi na vedu, výskum a infraštruktúrne programy, ktoré majú napomôcť modernizácii európskej ekonomiky.

Ako však upozornil EUobserver, navýšenie rozpočtu EÚ môže vyniesť únii vlnu kritiky a obvinenia z používania dvojakých štandardov. Najmä v čase, keď únia od členských krajín požaduje úsporné opatrenia a rozpočtové škrty v snahe ozdravovať verejné financie.