Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Európska komisia opäť skontroluje stav talianskych verejných financií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taliansko má obrovský verejný dlh, ktorý je v pomere k výkonu ekonomiky po Grécku druhým najvyšším v rámci Európskej únie.

Brusel 27. februára (TASR) - Európska komisia (EK) na jar opäť skontroluje stav verejných financií Talianska. EK vo svojej v stredu zverejnenej správe uviedla, že v talianskej ekonomike existujú nadmerné nerovnováhy.

Spomalenie tempa rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na len 0,2 % bude mať vplyv aj na verejné financie, uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis. EK predloží presnú analýzu na jar v ďalšom cykle európskeho semestra, aby si ujasnila ďalšie kroky.

Taliansko má obrovský verejný dlh, ktorý je v pomere k výkonu ekonomiky po Grécku druhým najvyšším v rámci Európskej únie (EÚ). "Rozhodujúce je, aby dlhy ďalej nerástli," uviedol komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. EK bude pozorne monitorovať vývoj v Taliansku a po májových voľbách do Európskeho parlamentu navrhne nové opatrenia.

EK vlani decembri po dlhých diskusiách odobrila kompromisný rozpočet Ríma. Rozpočtový schodok by tento rok mal dosiahnuť 2,04 % HDP. Vláda pôvodne navrhovala deficit 2,40 % HDP.