Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Financie: Euroskupina je spokojná s vývojom v Grécku

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Posledná tranža zo záchranného úveru pre Atény už bude použitá na budovanie kapitálového vankúša.

Atény/Sofia 28. apríla (TASR) - Euroskupina je spokojná s vývojom v Grécku. Po piatkovom (27.4.) neformálnom stretnutí v ministrov financií eurozóny v Sofii povedal šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling, že v gréckom rozpočte aktuálne nevidí žiadnu dieru. Posledná tranža zo záchranného úveru pre Atény už bude použitá na budovanie kapitálového vankúša.

"Nerobíme si starosti," komentoval situáciu Grécka komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. Upozornil, že je potrebné odlíšiť dve obdobia. Prvé bude trvať do konca záchranného programu, ktorý vyprší 20. augusta, a druhé po jeho skončení vrátane rastovej stratégie. Grécko je podľa Moscoviciho na dobrej ceste k zotaveniu.

Šéf Euroskupiny Mario Centeno poukázal na skúsenosti svojej krajiny - Portugalska - s ukončením záchranného programu, ktoré by mohli pomôcť Aténam. Centeno prisľúbil Grécku ďalšie dlhové úľavy. "Konečné rozhodnutie o úľavách sa prijme po skončení záchranného programu," povedal Centeno na stretnutí Euroskupiny.

Už teraz existujú návrhy, akým spôsobom krajiny eurozóny znížia dlhovú záťaž Grécka, uviedol Moscovici. Jeden z návrhov počíta s naviazaním zníženia dlhu na budúci rast ekonomiky. Už vlani ministri financií prostredníctvom mnohých technických opatrení znížili náklady Grécka na obsluhu dlhu. Okrem toho sa predĺžili doby splatnosti úverov. S odpisom dlhu sa však nepočíta.