Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hekeri chceli využiť Swift a ukradnúť z indickej banky milióny

Ilustračné foto. Foto: TASR

Stalo sa tak v troch nelegálnych transferoch na účty v Dubaji, Turecku a Číne.

Mumbaj 18. februára (TASR) - Indická City Union Bank oznámila, že hekeri sa dostali do jej systémov a prostredníctvom platformy Swift sa pokúsili previesť do zahraničia takmer dva milióny dolárov (1,6 milióna eur). Stalo sa tak v troch nelegálnych transferoch na účty v Dubaji, Turecku a Číne.

Výkonný riaditeľ banky N. Kamakodi tento čin označil ako konšpiráciu s účasťou viacerých krajín a vlastníkov účtov, na ktoré peniaze smerovali. Podľa jeho slov banka stále preveruje, ako k prevodom došlo, zatiaľ však neodhalila účasť zamestnancov.

City Union Bank dokázala zablokovať jeden prevod vo výške 500.000 USD, ktorý mal smerovať cez newyorskú Standard Chartered Bank do Dubaja. Druhý transfer mal hodnotu 300.000 eur a smeroval cez frankfurtský účet Standard Chartered Bank do Turecka. Turecká banka však znemožnila dokončenie prevodu. V treťom prevode sa milión dolárov mal dostať cez Bank of Amerika do Číny.

Medzibankový systém Swift opakovane vyzýva banky, aby zvýšili zabezpečenie svojich počítačov a systémov určených na prevody peňazí. Prvá krádež tohto typu sa stala vo februári 2016, keď hekeri napadli počítače Bangladesh Bank a ukradli 81 miliónov USD.