Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,2227 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kurz spoločnej európskej meny sa dostal na začiatku nového týždňa výrazne pod tlak.

Frankfurt nad Mohanom 23. apríla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dostal na začiatku nového týždňa výrazne pod tlak. V pondelok neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,2227 USD, pričom ešte ráno sa jeho kuru pohyboval len tesne pod hranicou 1,23 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,2238 (v piatok: 1,2309) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8171 (0,8124) eura.

Popoludní mali negatívny vplyv na spoločnú menu pozitívne správy z ekonomiky USA. Nálada v priemysle a sektore služieb bola lepšia, než očakávali analytici, rovnako ako predaje existujúcich domov. Už počas víkendu americký minister financií Steven Mnuchin ohlásil v obchodom spore s Čínou, že názory oboch strán na riešenie sa zbližujú. To podľa obchodníkov tiež podporilo dolár.

Pozitívne údaje z ekonomiky eurozóny nedokázali v tomto prostredí podporiť spoločnú menu. V apríli sa nálada v súkromnom sektore eurozóny po dvoch slabších mesiacoch stabilizovala. Index nákupných manažérov inštitútu Markit sa nezmenil, aj keď analytici počítali s miernym poklesom.