Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Guterres: Studená vojna je späť

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Podľa generálneho tajomníka OSN je však rozdiel medzi studenou vojnou v minulosti a tým, čo sa deje teraz.

Štokholm 23. apríla (TASR) - Svet je v súčasnosti svedkom ďalšej studenej vojny, vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres v rozhovore pre švédsku televíznu stanicu SVT.

"Domnievam sa, že svet si v súčasnosti jasne uvedomuje, že studená vojna je späť. Je však rozdiel medzi studenou vojnou v minulosti a tým, čo sa deje teraz," povedal Guterres.

"Po prvé, Spojené štáty a Rusko teraz nemajú kontrolu nad každým, ako to bolo za studenej vojny. Máme tu veľa krajín, ktoré sú aktívne v regióne (Blízkeho východu) - Turecko, Irán, Saudská Arábia a iné. Je evidentné, že neexistujú dva homogénne, dobre kontrolované bloky," vyhlásil šéf OSN, ktorého v pondelok citovala agentúra TASS.

"Po druhé, počas studenej vojny tu boli mechanizmy na dialóg a komunikáciu, čo zabezpečovalo, že sa žiadne riziko konfrontácie alebo incidentov nevymklo spod kontroly. Takéto mechanizmy dnes nejestvujú," uviedol Gutteres. "To je dôvod, prečo bola situácia taká nebezpečná, a som rád, že sa veci upokojili," dodal.

"Dúfam, že v budúcnosti bude možné nájsť konsenzus pre riešenie situácií, akú sme videli minulý týždeň, a to, aby sa už neopakovali," upozornil Gutteres.

Spojené štáty, Británia a Francúzsko 14. apríla uskutočnili spoločný vojenský zásah proti Sýrii bez povolenia OSN. Išlo o reakciu na údajný chemický útok, ktorý mali uskutočniť sýrske vládne sily proti civilistom v meste Dúmá.

Podľa údajov ruského ministerstva zahraničných vecí vypálené strely zasiahli výskumné stredisko pri Damasku, centrálu republikánskej gardy, leteckú základňu, niekoľko vojenských letísk a armádnych skladov. Pri útoku utrpeli zranenia tri osoby.