Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Analytička: Home office využíva čoraz menej firiem

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Firmy zmenili postoj a chcú mať svojich zamestnancov viac na pracovisku, uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Počet ľudí pracujúcich z domu sa znížil, home office využíva čoraz menej firiem. Firmy zmenili postoj a chcú mať svojich zamestnancov viac na pracovisku, uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská. V roku 2023 pracovalo z domu 12,7 % ľudí, čo je oproti roku 2022 pokles o 0,4 %.

"V roku 2021, naplno zasiahnutého pandémiou, predstavoval podiel zamestnancov využívajúcich home office pravidelne alebo občas 15 %. V ďalších rokoch prišlo k jeho poklesu," uviedla Sadovská.

Mnohé firmy potrebujú mať svojich zamestnancov na pracovisku, preto im ponúkajú rôzne benefity, ako napríklad striedavý model práce, v ktorom je zamestnanec tri dni v práci a zvyšné dni pracuje z domu. Home office priniesol podľa analytičky flexibilnejšiu pracovnú dobu, úsporu času, keď ľudia nemusia cestovať do práce či na stretnutia a tiež viac času na rodinu a záľuby.

Najviac využívali home office oblasti informácie a komunikácie, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti. Tie tvoria 10 až 15 % zo všetkých zamestnancov na Slovensku. Odborné vedecké činnosti, zdravotníctvo alebo sociálna pomoc nevyužívali home office vôbec, keďže prácu z domu nemohli vykonávať na diaľku.

Sadovská pripomenula, že nezamestnanosť je historicky najnižšia spred vypuknutia pandémie COVID-19. Miera evidovanej nezamestnanosti klesla v marci 2023 na 5,07 %. V roku 2023 pracovalo priemerne na Slovensku 2.399.200 ľudí, čo je ale stále menej ako v predpandemickom roku 2019, v ktorom bol priemerný počet zamestnancov 2,41 milióna.