Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda revidovala smerom nadol odhad rastu ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda pritom už v januári znížila predpoveď rastu svojho hospodárstva v roku 2019 na 1 % z dovtedy očakávaných 1,8 %, uviedol Handelsblatt.

Berlín 11. marca (TASR) - Nemecká vláda revidovala smerom nadol svoj odhad rastu domácej ekonomiky, najväčšej v Európe, v roku 2019. Uviedol to v pondelok denník Handelsblatt s odvolaním sa na interný vládny dokument.

Handelsblatt pripomína, že ide už o druhú revíziu za menej ako dva mesiace. Podľa dôvernej správy ministerstva financií sa výkon nemeckej ekonomiky v roku 2019 zvýši len o 0,8 %.

Nemecká vláda pritom už v januári znížila predpoveď rastu svojho hospodárstva v roku 2019 na 1 % z dovtedy očakávaných 1,8 %, uviedol Handelsblatt.

Dôvodmi spomalenia ekonomiky sú oslabovanie svetového hospodárstva a riziká, ako eskalácia obchodných konfliktov vo svete a v Európe brexit či finančná situácia Talianska.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj minulý týždeň tiež znížila prognózu rastu Nemecka na 0,7 % z pôvodných 0,9 %.

"Aktuálna prognóza OECD na rok 2019 na základe súčasných údajov sa nezdá byť nepravdepodobná," citoval Handelsblatt zo správy ministerstva.

Ministerstvá hospodárstva a financií v Berlíne sa odmietli vyjadriť k článku v novinách. Očakáva sa, že nemecká vláda oficiálne aktualizuje svoju prognózu v apríli.

Analytici ale pripomínajú, že výroba áut v Nemecku sa v januári znížila a výsledkom bol neočakávaný pokles priemyselnej produkcie v krajine. Nemecké priemyselné združenie BDI preto tiež revidovalo nadol svoju predpoveď hospodárskeho rastu v roku 2019 a dodalo, že obchodné napätie a obavy z brexitu majú negatívny vplyv na ekonomiku krajiny.

BDI najnovšie očakáva rast nemeckého hospodárstva v tomto roku o 1,2 %, namiesto o 1,5 %. Priemyselná produkcia v Nemecku klesla v januári o 0,8 %, zatiaľ čo analytici očakávali jej zvýšenie o 0,5 %.

Výroba automobilov sa pritom v januári znížila o 9,2 %, ukázali separátne údaje z ministerstva hospodárstva, ktoré slabé výsledky pripísalo špecifickým faktorom, ako boli štrajky u dodávateľov a prechod na nové značky vozidiel.