Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jadrová elektráreň Akademik Lomonosov opustila murmanský prístav

Akademik Lomonosov je prvým mobilným jadrovým energetickým blokom postaveným na svete. Foto: TASR/AP

Plavidlo s dvoma jadrovými reaktormi sa v nasledujúcich dvoch mesiacoch dostane za pomoci vlečných lodí do cieľovej stanice, mesta Pevek na Ďalekom východe.

Murmansk 23. augusta (TASR) - Prvá plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov odplávala zo severoruského prístavu Murmansk.

Plavidlo s dvoma jadrovými reaktormi sa v nasledujúcich dvoch mesiacoch dostane za pomoci vlečných lodí do cieľovej stanice, mesta Pevek na Ďalekom východe. Uviedol to v piatok ruský jadrový koncern Rosatom.

Plávajúca elektráreň bude zásobovať elektrickou energiou ťažko prístupné regióny na severe krajiny. Bude im dodávať aj teplo. Okrem toho bude zariadenie dodávať energiu aj plynárenským a ropným vrtným ostrovom na mori.

Miliónový projekt je pokladaný za sporný. Ochrancovia prírody varujú pred možnou katastrofou v polárnych moriach a o plávajúcom zariadení hovoria ako o „plávajúcom Černobyle“. Nie je totiž možné, aby sa plávajúca jadrová elektráreň uchránila pred vonkajším ohrozením. Uviedol to Vladimir Slivjak z organizácie ochrancov prírody Ecodefense. „Žiaľ, ide o veľmi rizikovú technológiu,“ uviedol pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.