Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Koncern Zhejiang Geely Holding sa stal najväčším akcionárom Daimleru

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Daimleru patrí značka Mercedes-Benz, ale aj skupina výrobcov nákladných áut Daimler Trucks.

Stuttgart/Peking 23. februára (TASR) - Materský koncern čínskej automobilky Geely, ktorý vlastní aj Volvo, kúpil takmer 10-% podiel v nemeckom výrobcovi áut Daimler, uviedla v piatok agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou.

Daimleru patrí značka Mercedes-Benz, ale aj skupina výrobcov nákladných áut Daimler Trucks. Zhejiang Geely Holding Group získala za približne 9 miliárd USD (7,3 miliardy eur) 9,7-% podiel v koncerne Daimler a stala sa jeho najväčším jednotlivým akcionárom. Doteraz bol najväčším akcionárom kuwajtský štátny investičný fond. Zhejiang Geely Holding Group patrí okrem jednej z najväčších čínskych automobiliek aj švédsky výrobca áut Volvo Cars a má podiel aj vo Volvo Trucks.

Čínske spoločnosti, ako je Geely, podľa šéfa hongkonskej poradenskej firmy Dunne Automotive Michaela Dunna pokračujú vo vývoji vlastných produktov, ale vidia tiež možnosť už teraz investovať do niektorých zahraničných renomovaných výrobcov. "Navyše získajú prístup k prvotriednej nemeckej technológii, ktorá má aj v Číne skvelú reputáciu."