Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kryptomeny by v budúcnosti nemali ohroziť pozíciu štandardných peňazí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Technológia blockchain, ktorá stojí za kryptomenami, umožňuje rýchly a efektívny transfer informácií a môže do budúcnosti zmeniť finančný systém.

Bratislava 11. februára (TASR) – Súčasné peniaze čelia konkurencii v podobe virtuálnych mien. Kryptomeny by však v budúcnosti nemali ohroziť pozíciu štandardných peňazí. Na dosiahnutie statusu alternatívnych platidiel sa musia stabilizovať, tvrdia analytici z oblasti financií.

Virtuálne meny by mohli v budúcnosti podľa analytika Next Finance Jiřího Cihlářa zaujať miesto alternatívneho platidla. "To však vo väčšej miere nastane až vo chvíli, keď sa kurz kryptomien stabilizuje a nebudú slúžiť k divokým špekuláciám," ozrejmil s tým, že pozície klasických mien, za ktorými stoja centrálne banky a vlády, v dohľadnej dobe neohrozia.

Jedného dňa však kryptomeny, akou je napríklad bitcoin, môžu byť pripravené uchádzať sa o miesto štandardných platidiel, myslí si Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers. "Bitcoin by sa mohol stať skutočnou internetovou menou, ktorá bude úplne decentralizovaná a celkovo nezávislá od tradičného bankového systému. Zatiaľ touto menou ešte zďaleka nie je, ale taká je vízia ľudí, ktorí sa okolo bitcoinu pohybujú," predpokladá Brychta.

Kryptomeny podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa nenahradia klasické peniaze, ale budú skôr vytláčané do ilegality alebo minimálne regulované. "Domnievam sa, že drvivá väčšina kryptomien, ktorých je aktuálne okolo 1400, tu o dekádu vôbec nebude a možno už ani o päť rokov," odhaduje.

Technológia blockchain, ktorá stojí za kryptomenami, umožňuje rýchly a efektívny transfer informácií a môže do budúcnosti zmeniť finančný systém, tvrdí Jakub Rosa z Across Private Investments. Súčasná forma peňazí tak podľa neho čelí vážnej konkurencii.

Budúcnosť klasických peňazí vidí v bezhotovostnej ekonomike aj riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu Pavel Drahotský, ktorý uvádza ako pozitíva elimináciu korupcie a šedej ekonomiky. "Všetky doteraz držané prostriedky mimo platobný systém by museli byť vložené na účty, teda zviditeľnené alebo konvertované do inej meny, ktorá ešte hotovosť ponúka. Tým by bola značne obmedzená šedá ekonomika, zamestnávanie na čierno a úplatky," objasnil Drahotský. Podľa neho by už nebolo potrebné ani daňové priznanie, pretože všetky transakcie by už boli v systéme a zmizol by tiež dôvod pre lúpežné prepadnutia.