Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vo štvrtok stagnoval na 1,1077 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa pre zmenu výrazne posilnila britská libra.

Frankfurt nad Mohanom 22. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny vo štvrtok stagnoval aj napriek solídnym číslam z ekonomiky eurozóny. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1077 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako skoro ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1083 (v stredu: 1,1104) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9023 (0,9006) eura.

Index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu výrazne pozitívne prekvapil. Signalizoval mierne zrýchlenie rastu aktivity v súkromnom sektore, pričom sa zvýšil PMI pre výrobný sektor aj pre sektor služieb.

Devízový trh sa však čoraz viac sústredí na menovú politiku. Vo štvrtok sa začína v americkom Jackson Hole ostro sledovaná konferencia centrálnych bankárov. V piatok (23. 8.) na konferencii vystúpi aj šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. Investori budú čakať na signály ďalšieho zníženia úrokových sadzieb.

Vo štvrtok sa výrazne posilnila britská libra. Jej kurz voči doláru stúpol približne o 1 % na 3-týždňové maximum 1,2265 USD/GBP. Dôvodom bolo mierne zníženie obáv z neriadeného brexitu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová totiž vyhlásila, že ešte existuje šanca dosiahnuť dohodu pred 31. októbrom, keď má Británia vystúpiť z Európskej únie.