Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Le Maire: Prerušiť hospodárske vzťahy s Čínou je nemožné

Na snímke vľavo francúzsky minister financií Bruno Le Maire a čínsky vicepremiér Che Li-feng si potriasli rukami po spoločnej tlačovej konferencii. Foto: TASR/AP

Le Maire zároveň v Číne obhajoval ambíciu Francúzska posilniť svoju nezávislosť v niektorých oblastiach ekonomiky.

Peking 30. júla (TASR) - Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v nedeľu dôrazne odmietol myšlienku prerušenia hospodárskych vzťahov s Čínou a označil ju za ilúziu. Neexistuje možnosť, ako od seba ekonomicky oddeliť Čínu, Ameriku a Európu, povedal novinárom na francúzskej ambasáde v Pekingu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Le Maire zároveň v Číne obhajoval ambíciu Francúzska posilniť svoju nezávislosť v niektorých oblastiach ekonomiky. Koncept odbúravania rizík však neznamená, že Čína je riziko, zdôraznil. Francúzsko počas pandémie koronavírusu zistilo, že je príliš závislé od niektorých veľmi špecifických komponentov, napríklad počítačových čipov, a nechce, aby sa to zopakovalo, dodal Le Maire.

Vyjadrenia francúzskeho ministra zazneli v čase, keď sa niektoré západné krajiny snažia znížiť svoju závislosť od Číny. Platí to najmä v prípade Nemecka, pre ktoré je ázijská krajina hlavný obchodný partner a dôležitý trh pre jeho automobilový priemysel. V prospech odklonu od Číny sa vyslovili aj Spojené štáty, hoci ministerka financií Janet Yellenová počas návštevy Pekingu začiatkom tohto mesiaca uviedla, že oddeliť od seba americkú a čínsku ekonomiku by bolo prakticky nemožné.

Le Maire má v Číne na programe ekonomické rokovania na vysokej úrovni. V pondelok (31. 7.) vycestuje do technologického centra Šen-čen na juhu krajiny, kde sa stretne s vedúcimi predstaviteľmi podnikateľskej sféry.