Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Lotyšsko bude ECB informovať o vyšetrovaní guvernéra centrálnej banky

Na archívnej snímke z 13. júla 2007 guvernér lotyšskej centrálnej banky Ilmars Rimševičs rení počas rozhovoru v Rige. Foto: TASR/AP

Rimševičs obvinenia odmieta a považuje sa za obeť komplotu lotyšských bánk.

Riga/Frankfurt nad Mohanom 22. februára (TASR) - Lotyšsko bude Európsku centrálnu banku (ECB) informovať o vyšetrovaní guvernéra centrálnej banky Ilmarsa Rimševičsa obvineného z korupcie. Ministerka financií Dana Reizniece-Ozola sa na tom dohodla so šéfom ECB Mariom Draghim. Reizniece-Ozola to vo štvrtok povedala pre agentúru Leta.

Lotyšský Úrad na boj s korupciou KNAB dodá ECB informácie o obvineniach vznesených proti Rimševičsovi a obmedzeniach, ktoré mu boli uložené.

Guvernéra lotyšskej centrálnej banky cez víkend zatkli. Podľa Úradu na boj s korupciou KNAB mal 52-ročný Rimševičs požadovať úplatok vo výške 100.000 eur. Po zaplatení kaucie v rovnakej výške ho v pondelok (19. 2.) prepustili. Rimševičs nesmie opustiť Lotyšsko a tiež bol dočasne zbavený funkcie.

Rimševičs obvinenia odmieta a považuje sa za obeť komplotu lotyšských bánk. Taktiež vyhlásil, že napriek výzvam na odstúpenie nerezignuje na svoju funkciu.

Rimševičs je na čele lotyšskej centrálnej banky od roku 2001 a ako jej šéf je tiež od roku 2014, keď krajina prijala euro, členom Rady guvernérov ECB. V roku 2013 sa začalo už jeho tretie 6-ročné funkčné obdobie.