Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Marks & Spencer zaznamenal v prvom polroku pokles zisku

Najväčší maloobchodný predajca odevov v Británii, ktorý okrem oblečenia ponúka aj bytové doplnky a lahôdky, vykázal za 26 týždňov do 29. septembra 2012 zisk pred zdanením 297 miliónov libier.

Londýn 6. novembra (TASR) - Zisk britského odevného reťazca Marks & Spencer (M&S), ktorý má svoje prevádzky aj na Slovensku, v 1. polroku finančného roka 2012/2013 opäť klesol, ale menej, ako analytici odhadovali. Tento výsledok však odráža zložitú situáciu v Európe, ktorá zápasí s dlhovou krízou a musí šetriť, čo má negatívny vplyv aj na spotrebiteľské výdavky.

Najväčší maloobchodný predajca odevov v Británii, ktorý okrem oblečenia ponúka aj bytové doplnky a lahôdky, vykázal za 26 týždňov do 29. septembra 2012 zisk pred zdanením 297 miliónov libier (371,30 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého obchodného roka mal M&S zisk 307 miliónov libier.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters však odhadovali, že reťazec so 128-ročnou históriou zarobí od začiatku apríla do konca septembra v priemere 280 miliónov GBP.

Z najnovších výsledkov ďalej vyplýva, že odbyt predajní M&S, otvorených viac ako rok, sa v 2. kvartáli jej obchodného roka, teda od začiatku júla do konca septembra znížil o 1,8 %. To je menej ako v 1. štvrťroku, keď klesol o 6,8 %. Aj analytici očakávali v období júl-september o niečo slabší výsledok, a to pokles predaja o 1,9 %. Obrat domácich, britských predajní M&S, pritom v sledovanom období stagnoval.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.