Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond: Európa sa musí pripraviť na budúce krízy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa predstaviteľa Medzinárodného menového fondu Davida Liptona musí Európa prekonať politické problémy, ktoré môžu prehĺbiť budúcu recesiu, nech príde kedykoľvek.

Lisabon 25. marca (TASR) - Európska ekonomika čelí rastúcim rizikám spojeným s protekcionizmom a brexitom. Musí sa tiež lepšie pripraviť na budúci pokles, uviedol to druhý najvyšší predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) David Lipton.

Európa musí podľa Liptona prekonať politické problémy, ktoré môžu prehĺbiť budúcu recesiu, nech príde kedykoľvek. Taliansko uviedol ako príklad krajiny, ktorá je zraniteľná a nepripravená na krízu. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa na konci vlaňajška dostala do recesie a môže klesnúť aj v tomto štvrťroku.

"Ak keď väčšina základných prognóz počíta s tým, že Európu čaká zotavenie, mnohých prekvapili veľkosť a tempo aktuálneho spomalenia," uviedol Lipton. Varoval, že Európa sa v prípade krízy nemôže spoliehať na nástroje, ktoré použila pri boji s finančnou krízou z roku 2008, keďže centrálne banky nemajú priestor na stimuly a väčšina vlád má problémy s vysokým dlhom. Podľa Liptona je potrebná fiškálna stabilizácia, aby bola Európa dostatočne pripravená na ekonomické šoky.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou predstavuje podľa Liptona najväčšie riziko pre globálnu stabilitu.