Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MF SR: Po tvrdom brexite bude ochrana investícií v réžii Bruselu

Odporcovia brexitu. Foto: TASR/AP

Podľa vládou schváleného materiálu o príprave Slovenska na tvrdý brexit zmluva o ochrane investícií nezahŕňa súčasné štandardy v oblasti investičného práva.

Bratislava 26. marca (TASR) – Po prípadnom odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) bez dohody sa do úplnej platnosti znova vráti zastaraná zmluva o ochrane investícií podpísaná s Britániou ešte v roku 1992. Prípadná zmena existujúcej dohody, alebo rokovanie o novej dohode musia byť najskôr autorizované Európskou komisiou, uviedlo Ministerstvo financií SR. Napriek štvrtkovému (21. 3.) rozhodnutiu EÚ o schválení odkladu brexitu pravdepodobnosť odchodu Británie z EÚ bez dohody rastie.

Podľa vládou schváleného materiálu o príprave Slovenska na tvrdý brexit zmluva o ochrane investícií nezahŕňa súčasné štandardy v oblasti investičného práva. "Možnosti spolupráce závisia od toho, či bude prijatý jednotný postup Európskej únie, resp. akú pozíciu EÚ v tejto veci zaujme," uviedol tlačový odbor ministerstva financií. Vládny materiál upozorňuje na obavy investorov, ktorí sú znepokojení situáciou v oblasti investičného práva v prípade tvrdého brexitu. "Záujmom Slovenskej republiky by malo byť nielen vytvorenie dobrého investičného prostredia na Slovensku, ale zároveň aj ochrana slovenských investícií v zahraničí," uvádza materiál.

Vykonateľnosť bilaterálnej zmluvy so Spojeným kráľovstvom je v súčasnosti obmedzená rozhodnutím Súdneho dvora EÚ z marca 2018 v prípade sporu spoločnosti Achmea so Slovenskou republikou. Táto arbitráž bola spustená proti Slovenskej republike práve na základe bilaterálnej investičnej dohody medzi Holandským kráľovstvom a vtedajšou Česko-Slovenskou republikou. Po rozsudku v prospech Slovenskej republiky podpísali členské štáty EÚ vrátane Spojeného kráľovstva v polovici januára deklaráciu, v ktorej riešili právny dosah tohto rozsudku. Jedným z krokov malo byť zrušenie bilaterálnych investičných zmlúv v rámci EÚ. Po tvrdom brexite však prekážky na uplatňovanie tejto zmluvy pominú.

Slovensko sa pritom v posledných rokoch stáva častým cieľom britských investorov. Investície Spojeného kráľovstva na Slovensku boli v roku 2017 vo výške 1,092 miliardy eur, čo krajinu radí do prvej desiatky najvýznamnejších investorov. Dokončením nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover v roku 2018 si Británia svoju pozíciu ešte viac upevnila.

Podľa zistení spoločnosti Bisnode sa počet firiem s britským vlastníkom na Slovensku zvyšuje kontinuálne od roku 2015, kedy bolo zaregistrovaných 988 britských podnikov. Za štyri roky založili Briti 478 nových firiem, pričom vlastnený základný kapitál sa zvýšil takmer trojnásobne. V súčasnosti na Slovensku podniká 1466 britských firiem a ich základný kapitál sa od minulého roka zvýšil o 266.741.960 eur. "Záujem Britov o slovenský trh z roka na rok rastie," zhodnotila situáciu analytička spoločnosti Petra Štěpánová.

Podľa ministerstva financií v súčasnosti nie je zrejmé, ako sa celá situácia v oblasti ochrany investícií vyvinie. Existujúca dohoda poskytuje podnikateľom v tejto oblasti podľa ministerstva "štandardné prostriedky".