Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Extrémne teplé počasie ovplyvnilo najmä obilniny, tvrdí agrorezort

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Odhady pre tohtoročnú úrodu podľa agrorezortu upozorňujú na zníženie úrod oproti roku 2017, ktoré sa pohybuje od 3 % do 26 % v závislosti od komodity a lokality.

Bratislava 26. júla (TASR) – Súčasnú situáciu v slovenskom poľnohospodárstve charakterizuje nedostatok vlahy v jarnom období. Následkom sú podpriemerné úrody mnohých poľnohospodárskych plodín. Rozdiely v úhrne zrážok v jednotlivých regiónoch sa prejavujú vo veľkých rozdieloch v úrodách obilnín. Rok 2018 je však považovaný za veľmi dobrý z pohľadu ovocia, zhodnotil pre TASR agrorezort.

Situáciu v poľnohospodárstve na Slovensku ovplyvnil najmä nedostatok vlahy v apríli a máji tohto roka. "Veľké medzi- a vnútroregionálne rozdiely v úhrne zrážok v jarných mesiacoch sa prenášajú aj do veľkých rozdielov v úrodách obilnín medzi regiónmi, ako aj v rámci regiónov," priblížil Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Nadpriemerne teplé počasie sa podľa neho prejavilo aj v priebehu žatvy, ktorá sa v niektorých častiach juhozápadného Slovenska začala aj o tri týždne skôr ako zvyčajne.

Zároveň zdôraznil, že rok 2018 sa vo všeobecnosti považuje za veľmi dobrý pre ovocie. "Ukazuje sa veľmi dobrá úroda jabĺk, ktorá by podľa júnového odhadu mala byť v roku 2018 vyššia oproti roku 2017 o 44 %," podotkol s tým, že ojedinele boli hlásené poškodenia vplyvom krupobitia, ale nie vplyvom vyšších teplôt, alebo sucha. Podľa agrorezortu vedia ovocinári pri vyšších úrodách vykonať prebierku plodov, aby dosiahli tvarovo vyrovnané a väčšie plody s optimálnym vyfarbením a v požadovanej kvalite.

Celoplošné zrážky začiatkom leta zároveň prispeli k veľmi dobrým vlahovým pomerom najmä pre kukuricu, slnečnicu a cukrovú repu, a to hlavne na južnom a strednom Slovensku, dodal Feik.

Odhady pre tohtoročnú úrodu podľa agrorezortu upozorňujú na zníženie úrod oproti roku 2017, ktoré sa pohybuje od 3 % do 26 % v závislosti od komodity a lokality. Nedostatok zrážok a vysoké teploty v jarnom období určite negatívne ovplyvnia predovšetkým jarné obilniny, uvádza MPRV. "Nedostatok vody môže znamenať aj znižovanie stavov hospodárskych zvierat z dôvodu nedostatku krmovín, resp. zvýšenie nákladov na prevádzky živočíšnej výroby," podotkol Feik.

Nepriaznivé klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy, na ktoré je potrebné hľadať riešenia, upozorňuje agrorezort. "Napríklad je potrebné mať vybudovanú vlastnú závlahovú sústavu s dostatkom kvalitnej vody," skonštatoval Feik s tým, že zvýšenú pozornosť je potrebné venovať aj vybraným kvalitatívnym parametrom poľnohospodárskej pôdy, ktoré vo veľkej miere môžu ovplyvniť proces zadržiavania vody v pôde.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) na stredajšej (25.7.) tlačovej konferencii predstavila opatrenie agrorezortu na boj proti extrémnym suchám. V eurofondovej výzve z Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020 je alokovaných 22 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov. Agrorezort chce pomôcť najmä menej rozvinutým regiónom, pre ktoré vyčlenil 20 miliónov eur. Zvyšné dva milióny eur sú určené pre Bratislavský kraj.