Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na Intel podali 32 hromadných žalôb pre bezpečnostné medzery v čipoch

Ilustračné foto. Foto: TASR

Žalobcovia tvrdia, že používateľov poškodili kroky a omyly Intelu v súvislosti s medzerami, ktoré hackerom umožnili ukradnúť dáta z počítačov.

Santa Clara 17. februára (TASR) - Jeden z najväčších svetových výrobcov mikroprocesorov Intel v piatok oznámil, že na neho bolo podaných 32 hromadných žalôb v súvislosti s nedávno zverejnenými bezpečnostnými medzerami v jeho čipoch.

Žalobcovia tvrdia, že používateľov poškodili kroky a omyly Intelu v súvislosti s medzerami, ktoré hackerom umožnili ukradnúť dáta z počítačov. Intel v povinnom oznámení uviedol, že zatiaľ nie je schopný odhadnúť potenciálne straty vyplývajúce zo žalôb.

Bezpečnostní analytici v januári odhalili dva nedostatky, ktoré označili ako Spectre (prízrak) a Meltdown (tavenie). Podľa nich sa tieto dve medzery týkajú takmer každého moderného výpočtového zariadenia, ktoré obsahujú čipy Intelu, Advanced Micro Devices (AMD) a ARM Holdings. Výrobcovia síce odvtedy zabezpečili opravu, no niektoré opravy spomalili počítače.

Analytici okamžite upozornili, že Intelu hrozí záplava žalôb za spomalenie počítačov, ktoré môže v podstate prinútiť používateľov kúpiť si nový hardvér. Veľkí zákazníci budú pravdepodobne žiadať od Intelu kompenzácie za akékoľvek zmeny v softvéri aj hardvéri.