Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Na veľtrhu v Nitre predstavujú najnovšie trendy v nábytkárstve

Najmodernejšie trendy v nábytkárskom priemysle predstavuje veľtrh Nábytok a bývanie, ktorý sa začal v stredu 24. apríla 2024 v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na výstavisku Agrokomplex sa predstavuje vyše 440 vystavovateľov zo siedmich európskych krajín.

Nitra 24. apríla (TASR) - Najmodernejšie trendy v nábytkárskom priemysle predstavuje veľtrh Nábytok a bývanie, ktorý sa začal v stredu v Nitre. Na výstavisku Agrokomplex sa predstavuje vyše 440 vystavovateľov zo siedmich európskych krajín, informovala hovorkyňa výstaviska Katarína Moravcová. Súčasťou veľtrhu je aj 26. ročník výstavy Gardenia. Veľtrh potrvá do 28. apríla.

Na 32. ročníku veľtrhu sa prezentujú vystavovatelia zo Slovenska, Česka, Rakúska, Poľska, Maďarska, Talianska a Srbska. Spoločne obsadili výstavnú plochu 46.475 štvorcových metrov.

Slovenské centrum dizajnu sa na veľtrhu predstavuje s formátom Fórum dizajnu. Témou 25. ročníka výstavy nábytkového a interiérového dizajnu je každodennosť. "Prostredníctvom viacerých realizácií študentov a študentiek z vysokých škôl chceme podnietiť verejnosť k uvažovaniu nad mnohými aspektami dizajnu. Tvorba uvedomelého, trvalo udržateľného dizajnu s využitím nových technológií a experimentovanie s materiálmi už dávno nie sú iba okrajovou témou, ale akútnou požiadavkou súčasnosti," skonštatovali organizátori.

Počas 32 rokov trvania veľtrhu prešiel nábytkársky priemysel rôznymi štýlovými vlnami a trendmi. Každá dekáda sa vyznačovala špecifickými prvkami a využívala odlišné materiály, upozornili výrobcovia. Nábytok 70. rokov bol klasický a minimalistický, spájal funkčnosť a praktické výhody. Z materiálov prevládalo najmä drevo a textil. Postupne sa však v interiéroch začali objavovať pestrofarebné plasty a polypropylény.

V 80. rokoch boli v móde extravagantné dizajny, farebné kontrasty a geometrické tvary, najmä na tapetách a textíliách. Populárne boli sklobetónové steny, ktoré v súčasnosti zažívajú svoju renesanciu. V 90. rokoch získali na popularite minimalizmus a funkčnosť, preferované boli materiály, ako drevo, kov a sklo.

Po roku 2000 sa dostal do popredia moderný a inovatívny dizajn s dôrazom na pohodlie. Na popularite získali ekologické materiály, ktoré zaznamenali veľký návrat najmä po roku 2010. Moderný je najmä škandinávsky štýl s jednoduchými formami a prírodnými farbami. Výrazný je dopyt po udržateľných materiáloch, recyklovateľných a lokálnych surovinách.