Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Od pondelka sa prijímajú žiadosti o Zelenú naftu

Na snímke generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch počas tlačovej konferencie 19. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V živočíšnej výrobe je podpora zameraná na chov hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, ale aj hydiny. V rastlinnej výrobe ide predovšetkým o vybrané druhy ovocia, zeleniny.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začala od pondelka prijímať žiadosti o "Zelenú naftu 2019" od slovenských poľnohospodárov. Žiadosť je možné podať elektronicky. O naftu môžu požiadať len oprávnení žiadatelia, ktorí si vytvorili konto na štátnom DataCentre. Oznámil to na tlačovej besede generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

"Dňom 19. augusta začíname prijímať žiadosti o tzv. zelenú naftu. Požiadať o túto štátnu podporu môžu do 20. septembra tí oprávnení žiadatelia, ktorí si aktivovali používateľské konto na štátnom DataCentre, keďže proces je plne elektronizovaný. Doteraz si ho vytvorilo viac ako 3000 subjektov," spresnil Kožuch.



"Zelená nafta" je podľa Kožucha prvá systémová štátna podpora v agrosektore v histórii Slovenska, ktorá bude na 100 % realizovaná elektronicky. Oprávnení žiadatelia budú môcť z tohto systémového opatrenia získať celkovo 30 miliónov eur na podporu špeciálnej a špecializovanej rastlinnej a živočíšnej prvovýroby.

V živočíšnej výrobe je podľa Kožucha podpora zameraná na chov hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, ale aj hydiny. V rastlinnej výrobe ide predovšetkým o vybrané druhy ovocia, zeleniny, strukovín, okopanín, ale napríklad aj zemiaky či cukrovú repu. Nechýbajú ani olejniny ako mak či ľan. Podporené budú tiež pestovanie chmeľu, viniča či liečivých rastlín.

Elektronizáciu procesu žiadostí o Zelenú naftu 2019, vôbec prvú plne elektronizovanú štátnu pomoc v agrosektore, umožnila podľa Kožucha spolupráca s Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a využitie jeho systému ITMS.

"Na úrade vicepremiéra bojujeme proti byrokracii a pri využívaní ITMS2014+ majú jeho používatelia možnosť predkladať formuláre elektronicky, bez zbytočných papierov. Tento informačný systém umožňuje vyhľadať všetky potrebné informácie a následne pracovať s elektronickými a inteligentnými formulármi. Navyše, kompletná elektronizácia prideľovania dotácií minimalizuje zlyhanie ľudského faktora a prispieva k maximálnej miere transparentnosti," povedal generálny riaditeľ sekcie informačných technológií verejnej správy Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Jaroslav Kmeť.

Kožuch podčiarkol, že PPA zároveň tak napreduje v elektronizácii procesu, čo odbremení žiadateľov od administratívy, znižuje chybovosť pri žiadostiach a zároveň urýchľuje procesy spracovania žiadostí. V prípade Zelenej nafty tak nebudú musieť žiadatelia podávať množstvo tlačív, ale tie si PPA overí priamo zo štátnych databáz a registrov. Z Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat bude priamo čerpať stavy hospodárskych zvierat k 30. novembru 2018 a podporované plodiny zasa z Integrovaného administratívneho a kontrolného systému (IACS) za rok 2018. Všetky informácie o žiadostiach na "Zelenú naftu 2019" sú zverejnené na webstránke PPA Podpory/Štátna pomoc/Výzvy.