Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Odvod pre reťazce zvýši podľa opozície ceny a je v rozpore s právom EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Zákon kritizoval aj poslanec hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Pýtal sa, koho napadlo, že zvýšením cien potravín sa podporia slovenskí poľnohospodári.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce bude mať podľa opozičnej poslankyne hnutia OĽaNO Veroniky Remišovej dva efekty. V prvom rade sa podľa jej slov zvýšia ceny potravín pre ľudí. A zároveň budú podľa nej obchodné reťazce, ktorých sa odvod dotkne, ešte viac tlačiť na slovenských poľnohospodárov, aby znížili výkupné ceny.

"Toto je reálny účinok zákona, ktorý SNS predkladá do parlamentu," zdôraznila Remišová. Plénum vo štvrtok rokuje o návrhu zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce, ktorý pripravili poslanci SNS. Na základe neho by mali od januára budúceho roka platiť reťazce osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu.

Národná rada (NR) SR zákon začiatkom decembra schválila, prezident Andrej Kiska však právnu normu nepodpísal a vrátil ju poslancom späť do parlamentu. Namietal, že nový osobitný odvod je nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce. Remišová preto vyzvala poslancov vládnej koalície, aby akceptovali pripomienky prezidenta a zákon znova neschválili. "Aby tu zavládla politika zdravého rozumu," konštatovala.

Zákon kritizoval aj poslanec hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Pýtal sa, koho napadlo, že zvýšením cien potravín sa podporia slovenskí poľnohospodári. Podobne si aj Ondrej Dostál (SaS) myslí, že zavedením osobitného odvodu sa pravdepodobne zvýšia ceny potravín.

Zároveň pripomenul, že zákon nie je v súlade s európskym právom, keďže je v podobe, v akej je schválený, diskriminačný. "Osobitným odvodom budú zaťažené primárne reťazce, ktoré majú sídlo v zahraničí, v iných krajinách EÚ," doplnil Dostál.

Ak teda poslanci prelomia veto prezidenta a potrvdia zavedenie tejto "dane z jedla", bude to mať podľa Dostála za následok zvýšenie cien potravín, ktoré zaplatia slovenskí spotrebitelia. Potom sa bude o tomto zákone podľa poslanca rokovať na pôde EÚ, a keď sa zistí, že je naozaj v rozpore s európskym právom, zákon sa bude musieť zrušiť a Slovensko bude musieť vrátiť reťazcom to, čo na odvode vybralo.

"Opäť to zaplatia občania, ale nie ako spotrebitelia, ale ako daňoví poplatníci. Čiže ich takto dvojnásobne postihnete," adresoval Dostál predkladateľom zákona. Zároveň apeloval na poslancov koalície, aby na tieto slová mysleli, keď budú hlasovať o tom, či prelomia alebo neprelomia veto prezidenta.

Aj podľa nezaradeného poslanca Zsolta Simona je tento zákon zle urobený a nijako nepomôže farmárom. Mal by sa podľa neho radšej nazývať daňou SNS pre občanov. Bol by rád, keby všetky obchodné reťazce upravili svoje pokladničné lístky a uvádzali na nich osobitne túto "Dankovu" daň.

Kritike opozičných poslancov oponovali poslanci SNS Eva Antošová a Radovan Baláž. Argumetovali vyjadrením Zväzu obchodu SR, podľa ktorého tento zákon po úpravách schválených v druhom čítaní, nebude mať vplyv na ceny potravín a nebude znamenať zatváranie prevádzok.