Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Perspektívnym zdrojom budú vyčistené odpadové a regenerované vody

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Využívanie podzemných vôd sa má podľa agrorezortu riadiť ich udržateľnosťou a dodržiavaním záväzkov v oblasti ochrany vôd.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Perspektívnym zdrojom v najbližšej budúcnosti budú vyčistené odpadové a regenerované vody. Vyplýva to z informatívneho materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o priebežnom plnení súboru opatrení v oblasti hydromeliorácií pre adaptáciu na zmenu klímy a obnovu infraštruktúry závlah na Slovensku za rok 2023, ktorý vzala na vedomie na svojom výjazdovom rokovaní vláda.

Využívanie podzemných vôd sa má podľa agrorezortu riadiť ich udržateľnosťou a dodržiavaním záväzkov v oblasti ochrany vôd. "Konštatujeme, že v budúcom období z hľadiska potrieb zlepšovania zdrojov vody v krajine a potrieb zadržiavania zrážkových a vnútorných vôd v krajine je potrebné vodné zdroje v území obnovovať a dopĺňať," zdôraznilo MPRV.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva je potrebné tiež primárne zlepšovať zadržiavanie zrážkových a vnútorných vôd v krajine, ako aj udržiavať v dobrom stave jednotlivé zdroje vody, závlahové vodné nádrže a odberné miesta na odber vody z vodných tokov. "To je možné predovšetkým iba v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR, správcom jednotlivých povodí - Slovenským vodohospodárskym podnikom, š. p., Slovenskou agentúrou životného prostredia a obcami," dodal v informatívnom materiáli agrorezort.