Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Powell: V prípade potreby Fed zasiahne s cieľom udržať rast ekonomiky

Na archívnej snímke Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Powell uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude ekonomika USA, ale aj svetová ekonomika pokračovať v miernom raste.

Zürich 6. septembra (TASR) - Americká centrálna banka je pripravená zasiahnuť s cieľom udržať súčasný rast ekonomiky. Povedal to prezident Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell.

Ako uviedol počas diskusií na univerzite v Zürichu, aj keď banka neočakáva recesiu, napätie v obchode patrí medzi riziká, ktoré vedenie Fedu pozorne sleduje.

Powell uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude ekonomika USA, ale aj svetová ekonomika pokračovať v miernom raste. "Aj naďalej budeme prijímať také opatrenia s cieľom tento rast udržať," dodal. Jeho slová niektorí ekonómovia chápu ako potvrdenie očakávaní, že americká centrálna banka na najbližšom zasadnutí v septembri opäť zníži úrokové sadzby.

Americký prezident Donald Trump, ktorý už niekoľkokrát zaútočil na Powella za menovú politiku, aj v piatok skritizoval šéfa Fedu za to, že banka nepodporuje americkú ekonomiku dostatočne. Powell to odmietol a uviedol, že predstavitelia banky stanovujú menovú politiku podľa vývoja situácie. "Politické faktory nehrajú absolútne žiadnu úlohu pri našich diskusiách," dodal Powell.