Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia v americkom priemysle klesla v septembri o 0,4 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako vo štvrtok informovala americká centrálna banka Fed, priemyselná výroba klesla v septembri o 0,4 % po nahor revidovanom augustovom raste o 0,8 %.

Washington 17. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia v Spojených štátoch v septembri klesla, pod čo sa veľkou mierou podpísal najmä pokles produkcie v kľúčovom výrobnom sektore. Vývoj v tejto oblasti ovplyvnil najmä štrajk v automobilke General Motors (GM).

Ako vo štvrtok informovala americká centrálna banka Fed, priemyselná výroba klesla v septembri o 0,4 % po nahor revidovanom augustovom raste o 0,8 %. Výsledok je tak pre analytikov sklamaním, keďže očakávali iba minimálny pokles produkcie o 0,1 %. Vychádzali pritom z pôvodne udávaného rastu priemyselnej produkcie za august na úrovni 0,6 %.

Najviac vývoj priemyselnej produkcie ovplyvnil jej hlavný komponent, ktorým je výrobný sektor. Produkcia v tejto oblasti klesla v septembri medzimesačne o 0,5 %, čo znamená druhý pokles za posledné tri mesiace. V auguste ešte zaznamenala rast o 0,6 %.

Samotný výrobný sektor najviac ovplyvnila situácia v automobilovej výrobe, keď produkcia áut a autokomponentov klesla o 4,2 %, dodal Fed. Podľa centrálnej banky sa pod výrazný pokles produkcie v automobilovom sektore podpísal najmä štrajk v automobilke GM. Produkcia vo výrobnom odvetví však klesla aj bez započítania automobilového sektora (o 0,2 %), čo signalizuje širšie problémy v tejto oblasti.

Výrazne klesla aj produkcia v ťažobnom sektore. Pokles dosiahol 1,3 %, pričom v auguste sa produkcia zvýšila o 2,4 %.